ápr 16, 2021
4 Views
0 0

Szél Bernadett továbbra is választ vár az SZTE vezetésétől – reagált az egyetem

Written by

Szél Bernadett továbbra is választ vár az SZTE vezetésétől – reagált az egyetem

Szél Bernadett független képviselő több levelet is küldött az egyetemnek az oktató ügyével kapcsolatban. Azt szerette volna megtudni, hogy a Szegedi Tudományegyetem vezetése mikor szerzett tudomást arról, hogy a diákok rasszista és szexista kijelentései miatt panaszt tettek Gulyás László ellen, illetve mikor indult ezzel kapcsolatban vizsgálat. Az egyetem közben reagált szerkesztőségünknek Szél ATV Startban elhangzott nyilatkozatára.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a Szegedi Tudományegyetem néhány diákja panaszlevelet írt az egyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának egyik oktatója, pontosabban az ő kijelentései miatt. A diákok levelükben arról számoltak be, hogy Gulyás többször „fekáknak”, egy alkalommal pedig „rendkívül csúnya niggereknek” nevezte az amerikai feketéket. A diákok továbbá azt állították, hogy az oktató Joe Biden elnököt „félhülyének” titulálta, az alelnököt, Kamala Harrist pedig „csak fekete r*bancnak szólítja”. A diákok arra is panaszt tettek, ahogy Gulyás őket kezelte az órán. Elmondásuk szerint megjegyezte, hogy „jó lenne már nem csak XY srác képét látni, bekapcsolhatnák a hölgyek a kamerát, legalább lenne mit néznem”.

Nem sokkal később az egyetem közölte, hogy vizsgálatot rendeltek el az ügyben. Közleményükben kijelentik: a Gulyás Lászlónak tulajdonított kijelentések ellentétesek az egyetem értékrendjével.

Gulyás László március 15-én megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést Áder János köztársasági elnöktől. Az üggyel kapcsolatban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón reagált. Az ATV kérdésére azt mondta: nem került volna sor Gulyás László szegedi professzor kitüntetésére, ha ismerték volna a megszólalásait, azokkal a szavakkal ugyanis a kormány semmilyen formában nem azonosul

Csütörtök reggel az ATV Start vendége volt Szél Bernadett, aki arról beszélt: február 17-én volt az a bizonyos online óra, ami után a hallgatók úgy döntöttek, hogy az egyetem vezetéséhez fordulnak, március 15-én pedig Gulyás megkapta a kitüntetést. A képviselő szerint tehát eltelt ott egy hónap, ezalatt pedig az egyetem vezetése valamilyen módon kellett volna, hogy kommunikáljon a kitüntetést előterjesztő miniszterrel. Szél azt mondta: írt ezzel kapcsolatban az egyetemnek, de eddig nem kapott választ.

A Szegedi Tudományegyetem pénteken levélben azt közölte szerkesztőségünkkel: Szél Bernadett Gulyás László professzorra vonatkozóan csak április 15-én, azaz csütörtökön 15.56-kor küldte el kérdését az egyetem rektorának az interjúban elhangzottakkal kapcsolatban. Erre a rektor, Rovó László április 16-án, azaz pénteken reggel válaszolt. Mint írják, Rovó a képviselő vizsgálathoz nyújtott segítségét köszönettel elfogadta, az egyetemet érintő, nem valós állítások (tudomásra jutás ideje, felterjesztő személye) esetében pedig a valós tényekről informálta.

Megkerestük Szél Bernadettet, aki elküldött nekünk több levelet is, amelyet az egyetemnek írt vagy onnan kapott. Ebből az derül ki, hogy a képviselő kedden, azaz április 13-án levelet küldött a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánjának, amiben arról érdeklődött, hogy mikor tett panaszt négy hallgató a professzor február 17-i előadásán tett állítólagos kijelentései miatt, és pontosan mikor indult ezzel kapcsolatos vizsgálat a karon.

Döbör András dékán közölte a képviselővel, hogy a hallgatók nem a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon tettek panaszt (mivel a kurzus nem a Kar képzéseihez kapcsolódó, úgynevezett egyetemi szabadon választható), hanem az SZTE Bölcsészettudományi Karán, amelynek dékánja az SZTE rektorának továbbította azt. Hozzátette: az egyetemi belső vizsgálatot a rektor rendelte el, amely még folyamatban van, ezért ezzel kapcsolatban egyedül ő illetékes nyilatkozni, Szél Bernadettet arra kérte, kérdéseivel őt keresse.

Csütörtökön a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánja, Gyenge Zoltán a képviselő érdeklődésére közölte: a hallgatók panasza február 23-án érkezett hozzá.

Mint levelében írja, azt illetékességi okokból továbbította, tekintettel arra, hogy Gulyás László nem a BTK oktatója – válaszából azonban az nem derül ki, kinek és mikor továbbította a levelet (viszont a Pedagógusképző Kar dékánjának leveléből az derül ki, hogy a rektornak; ám az abból sem, hogy mikor).

Ugyancsak csütörtökön – ahogyan az az egyetem hozzánk eljuttatott leveléből kiderül – Szél levelet írt most már közvetlenül Rovó Lászlónak, amelyben szintén azt kérdezte: mikor tettek panaszt a diákok, ez mikor jutott el hozzá és mikor indult ezzel kapcsolatban vizsgálat. A képviselő levelében azt is megírta, hogy Gulyás László előadásai közben tett kijelentései kapcsán volt tanítványai őt is felkeresték. A megkeresések szövegét is csatolta leveléhez, és azt kérte a rektortól, hogy a belső vizsgálat lefolytatásakor vegye figyelembe azokat is.

Erre a levélre válaszolt Rovó László. Azt írta: amint tudomására jutottak a bejelentések, vizsgálóbizottságot állított fel, és elrendelte a vizsgálatot. Mint fogalmaz, a vizsgálat igen összetett, mert a feltételezések szerint egy igen régre visszanyúló, az egyetem értékrendjével összeegyeztethetetlen problémát vetnek fel.

Rovó ezután arról ír, hogy az egyetemen számtalan lehetőségük van a hallgatóknak, hogy jelezzék észrevételeiket, esetleg panaszaikat. Hozzátette, hogy az SZTE országosan egyedülálló programokkal segíti az esélyegyenlőséget. Mint fogalmaz, ezekből is látható, hogy az ügy politikai síkra terelése árt az országosan és nemzetközileg is elismert értékrendű egyetem hírnevének.

A rektor azzal zárja levelét: a vizsgálat remélhetőleg egy-két héten belül lezárul, és az SZTE megteszi a megfelelő lépéseket.

Szél ezután pénteken újabb levelet küldött a rektornak, amelyben újra azt kéri: árulja el, hogy a Gulyás László ellen tett hallgatói panasz mikor jutott el hozzá, és melyik napon indult az ezzel kapcsolatos vizsgálat.

atv.hu​

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210416-szel-bernadett-tovabbra-is-valaszt-var-az-szte-vezetesetol-reagalt-az-egyetem

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?