máj 31, 2021
10 Views
0 0

Szél Bernadett: Helyre kell állítani a politikusi pálya tisztességét

Written by

Szél Bernadett: Helyre kell állítani a politikusi pálya tisztességét

A független képviselő szerint a képviselői jövedelmeket átláthatatlanság lengi körül, emiatt nem lehet nyomon követni, kinek milyen ütemben vagy mértékben nő a jövedelme. Így pedig a kormányoldalon sem lehet hitelesen beszélni arról, ki mennyire gazdagodik.

Múlt pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor azt mondta, a járvány meggyötörte azokat, akik bérből és fizetésből élnek, és ő is közéjük tartozik. Ezzel kapcsolatban a Népszava ugyanakkor azt írta, a miniszterelnök bevétele még nőtt is.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő az ATV Start című műsorában azt mondta: itt több probléma is van, az egyik, hogy pontosan tudni, hogy a kormányfő jó barátságban van Mészáros Lőrinccel, ezért jövedelmei valószínűleg “nem korlátozódnak arra”, ami a vagyonnyilatkozatában áll.

Mint fogalmazott, átláthatatlanság lengi körbe a képviselői jövedelmeket, ami pedig a Fidesz-kormány alatt kialakult a vagyonnyilatkozatok “szinte bohóc mivoltával kapcsolatban”, az Orbánra is érvényes. Szerinte nem lehet nyomon követni, ki mennyire gazdagodik, ezután pedig kormányoldalon nem lehet hitelesen beszélni arról, kinek mennyi a jövedelme.

Hangsúlyozta, hogy az ellenzék már deklarálta, hogy ezzel a helyzettel mit kell tenni egy esetleges kormányváltás után. Szerinte a politikusi pályának a tisztességét is helyre kell állítani, mert most már kivétel nélkül szinte minden politikust korruptnak tartanak, ez a kép alakult ki róluk.

Foci Eb, külföldi szurkolók – elég a PCR-teszt

Néhány napja döntést hozott a kormány arról, hogyan lehet majd meccsre menni a foci Eb alatt. Kiderült, hogy a mérkőzésekre érkező külföldi állampolgárok nézőként negatív eredményű PCR-teszttel léphetnek be az országba – míg a magyar szurkolóknak oltási igazolvány is szükséges.

Ez teljesen nonszensz – fogalmazott Szél Bernadett. Így ugyanis ha egy magyar meg egy külföldi be akar menni ugyanarra a meccsre, az egyiknek elég egy teszt és egy focijegy, a másik esetében viszont kell a védettségi igazolvány is. Szerinte nem lehet ilyen éles különbséget tenni állampolgárok között, ez arra utal, hogy a kormány mindent megtesz, hogy a telt házas meccsek megvalósulhassanak.

Hozzátette: az, hogy az egész járvány kezdetétől nincs ingyenes tesztelés, elfogadhatatlan. Mint mondta, nem lehet megcsinálni a magyarokkal, hogy húszezer forintot kell fizetniük egy tesztért.

Hátrányos helyzetűek oltása

A képviselő korábban Pintér Sándorhoz fordult a hátrányos helyzetű magyarok oltásának ügyében, most elmondta, hogy két bekezdéses választ kapott a belügyminisztertől, ami szerinte mutatja, mennyire nem figyel a kormány 250-300 ezer emberre, miközben óriásplakátokon hirdetik az oltást. Vannak, akikhez ezek az információk nem jutnak el, a szegregációkban ráadásul az álhírek is könnyebben terjednek – tette hozzá. Szerinte itt az segít, ha valaki személyesen odamegy, és beszél az oltásról, meggyőzi ezeket az embereket, hogy oltassanak.

Sok helyen áram sincs, talán regisztrálni sem tudnak – erre a belügyminiszter azt válaszolta, hogy ezek az emberek menjenek el a kormányhivatalba, vagy karitatív szervezetekhez, de a képviselő szerint a civil szervezetek nem tudnak mindent átvállalni, a kormánynak lenne feladata ezekkel az emberekkel, és ez a többségi társadalom érdeke is, hiszen a cél a nyájimmunitás elérése lenne. Szél Bernadett szerint akár oltóbuszokkal is lehetne segíteni.

Endometriózis

Szél Bernadett több mint 33 ezer aláírást gyűjtött össze annak érdekében, hogy elfogadják az endometriózisos betegek ellátásáért benyújtott javaslatát. Az új egészségügyi törvény miatt ugyanis a nőgyógyászok és az endormetriózis-specialisták egy jó része a magánpraxist választotta, így a műtéti várólisták megnyúltak.

Itt több minden egyszerre történt – jelentette ki. Az egyik az, hogy leálltak az elektív műtétek, a másik, hogy egy nap alatt áttolták az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt a Parlamenten, ennek pedig ez az egyik mellékhatása. Ahol kevés szakember van, nem szabad ilyen mereven elválasztani az állami és a magánszférát, mert különben leáll a rendszer – figyelmeztetett.

Szerinte “elszúrták” a törvény kodifikációját is, ugyanis az egyik hivatkozás rossz helyre mutat.

Az országgyűlés Népjóléti Bizottsága a múlt héten nem vette tárgysorozatba az endometriózissal élők helyzetének javítását célzó törvényjavaslatot, melyet Szél Bernadett nyújtott be. A képviselő arról számolt be Facebook-oldalán, hogy a Bizottság kormánypárti tagjai “letartózkodták” a javaslatot. Szerinte mindez azért történt, mert ő ellenzéki képviselő, és a fideszesek nem képesek felülemelkedni a pártérdeken.

Szél Bernadett írt Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének ez ügyben, és most várja, hogy a megfelelő személlyel le tudjon ülni, és át tudja adni az aláírásokat. Kapott egy ígéretet a Bizottság alelnökétől, hogy szakmai párbeszéd lesz az ügyben, szerinte ezt nem kellene sokáig halogatni, ugyanis az érintettek pokoli fájdalmakat élnek át rendszeresen. “Egy kis önmérsékletet és szerénységet kellene gyakorolni a kormány részéről” – fogalmazott.

Mi lesz az endometriózissal élő betegekkel?

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210531-szel-bernadett-helyre-kell-allitani-a-politikusi-palya-tisztesseget

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?