ápr 27, 2021
2 Views
0 0

Szankciókkal fenyeget nyugdíjas katonákat a miniszter

Written by

Florence Parly francia védelmi miniszter szankciókat szorgalmazott azon katonákkal, köztük húsz nyugalmazott tábornokkal szemben, akik egy véleménycikkben Franciaország „széteséséről” írtak, és jelezték, készek „támogatni azokat a politikusokat”, akik megvédik a patriotizmust.

A felhívás – amelyben száz többségében nyugalmazott magas rangú tiszt és több mint ezer katona Emmanuel Macron államfőt a patriotizmus képviseletére kéri – egy jobboldali hetilapban jelent meg a múlt héten, a Charles de Gaulle néhai köztársasági elnök elleni puccskísérlet hatvanadik évfordulóján. 

Az országos terrorizmusellenes ügyészség nyomozást indított a rendőrnő meggyilkolása ügyében.

Az aláírók elítélik „a szétesést, ami a hazát sújtja”, „a közösségek közötti gyűlölködést, amelyet egyfajta antirasszizmus táplál”, „az iszlamizmust és a külvárosi hordákat”, amelyek „az alkotmányunkkal ellentétes dogmák alá” kényszerítették az ország egy részét.

A katonák az írásukban úgy fogalmaztak: „készen állnak olyan politikusokat támogatni, akik a nemzet megóvására tekintettel vannak”. Arra is felhívták a figyelmet, hogy amennyiben a jelenlegi politika folytatódik, „az aktív bajtársak beavatkozására lesz szükség”.

Délután késsel öltek meg egy rendőrnőt, a hatóságok nem zárják ki a terrorista indítékot.

Jean-Luc Mélenchon, a Lázadó Franciaország elnöke a párizsi ügyészségtől kérte, hogy indítson eljárást a felhívás aláíróival szemben. „Mélenchon sokkal több energiát fordít a katonák szapulására, mint az iszlamisták bírálására” – vélekedett a politikai paletta másik szélén álló Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke, aki nyilvánosan támogatta az elégedetlen katonákat, írta a távirati iroda. 

Florence Parly arra emlékeztetett arra, hogy Franciaországban minden egyes köztisztviselőre, így a rendvédelmi szervek és a hadsereg tagjaira is vonatkozik a „visszafogottság kötelezettsége”. Hozzáfűzte: azok a katonák, akik ezt megsértették a cikk aláírásával, szankciókra számíthatnak. Szerinte elfogadhatatlan, ami történt. Jelezte: a felhívást aláíró nyugdíjas tábornokok ellen is lehetségesek szankciók.

index.hu/kulfold/2021/04/27/franciaorszag-patriotizmus-nyugdijas-tabornokok/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?