jún 9, 2021
13 Views
0 0

Szakpszichológus: Az internet nagyban megkönnyíti a terrorszervezetek dolgát

Written by

Szakpszichológus: Az internet nagyban megkönnyíti a terrorszervezetek dolgát

Makai Gábor szerint ezek a csoportok nagyon fejlett identitásromboló-képességgel rendelkeznek – a tagok számára például a terrorcselekmények már nem is számítanak gyilkosságnak. A szakpszichológus úgy látja: a közösségi média és az internet nagyban megkönnyíti a toborzást, aminek a célja, hogy minél szélesebb hálózatot tudjanak kiépíteni.

Mint már ismert: múlt héten elfogott egy magát iszlamista hitűnek valló magyar férfit a TEK. A Blikk később arról írt, hogy a 21 éves fiatal a kecskeméti Piarista Gimnáziumban érettségizett. 

Makai Gábor klinikai szakpszichológus szerint az a tény is az ilyen szervezetek identitásromboló-képességét bizonyítja, hogy a férfi egyházi iskolába járt. A szakértő az ATV Start című műsorában elmondta: ezeknek a szervezeteknek az agymosás egy bevett, szisztematikusan működő módszere.

Tévhitnek nevezte azt, hogy a célpontok csak mélyszegénységből származhatnak, vagy, hogy rossz intellektussal rendelkeznek. A szakértő szerint jó megjelenésű, jó intellektusú, jó kommunikációs készséggel rendelkező emberek ugyanúgy be tudnak szervezni. Ami viszont közös – mutatott rá – az az, hogy sok esetben a céltalan, bizonytalan, kirekesztett, megbélyegzett, megtört embereket veszik célba, de a szakértő elmondása szerint alapvetően szinte bárki beszervezhető.

Ezek a szervezetek ugyanis kihasználják a közösségi iránti vágyat, adnak valamit, ami nincs, ami vonzó, aminek viszont később ára lesz, és minél jobban sikerült az agymosás, annál valószínűbb, hogy a beszervezett személy megteszi azt, amit kérnek tőle, csak hogy a csoport tagja maradhasson. A szakember elmondása szerint számukra például a terrorcselekmények már nem számítanak gyilkosságnak: „becsületerőszakként”, védekezésként, eszközként tekintenek rájuk.

A szakpszichológus szerint egyébként a közösségi média és az internet nagyban megkönnyíti a szervezetek toborzását, aminek a célja, hogy minél szélesebb hálózatot tudjanak kiépíteni.

atv.hu

Kriminálpszichológus vizsgálja a robbantásra készülő magyar, iszlamista férfit

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20210608-szakpszichologus-az-internet-nagyban-megkonnyiti-a-terrorszervezetek-dolgat

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?