máj 29, 2021
22 Views
0 0

Szakértő: nem antitest vizsgálatra lenne szükség a védettség megállapításához

Written by

Szakértő: nem antitest vizsgálatra lenne szükség a védettség megállapításához

Lisziewicz Julianna szerint nem antitest-vizsgálatra lenne szükség, hanem a neutralizáló antitest választ kellene mérni, amit ritkán tesznek.

A Telex nyilvánosságra hozta az Amerikai Orvosi Kamara szaklapjában megjelent tanulmányt a kínai vakcina vizsgálatáról. A teszteredmények szerint a kétféle, inaktivált vírusból készült vakcina 72,8 százalékos, illetve 78,1 százalékos hatékonysággal véd a koronavírus súlyos tüneteinek kialakulásától.

A Nature is készített egy kutatást, ahol azt vizsgálták, hogy a védettséget természetesen úton megszerzett immunitáshoz képest, hogyan működnek egyes vakcinák. A kutatás szerint a természetes megfertőződéshez képest a Moderna, a Pfizer és a Szputnyik erősebb immunválaszt ad. 

Lisziewicz Julianna szerint a legfontosabb üzenete a vizsgálatnak, hogy az immunválasz és a hatásosság között van kapcsolat. Az immunológus az ATV Start című műsorában elmagyarázta, hogy ha a kutatás alapján a fertőzötteket egynek vesszük, akkor a Szputnyik, Pfizer, NovaVax és a Moderna erősebb, mint a természetes fertőzés. Hozzátette: minél magasabb az immunválasz, annál védettebbek lehetünk a variánsokkal szemben.

Lisziewicz azt javasolja, hogy aki fertőzött volt, mindenképpen kapjon legalább egy oltást, hogy az immunválaszát felkészítse a variánsok ellen.

Az antitest-vizsgálat szerinte semmilyen információt nem ad, viszont az immunválaszt a neutralizáló antitest alapján állapítják meg, ezt ritkán mérik, de ez alapján lehet eldönteni, hogyan állunk a fertőzöttekhez képest. Az antitest válaszokat nem lehet értelmezni a szakember véleménye szerint.

Egyetért a fiatalok, 12-16 éves korosztály oltásával, ez fontos lenne ahhoz, hogy ne alakuljanak ki új mutánsok.

Koronavírus: Mennyire hatásosak a jelenleg használt vakcinák?

 atv.hu

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20210528-immunologus-az-antitest-valaszokat-nem-lehet-ertelmezni

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?