márc 30, 2021
2 Views
0 0

Szakértő: a szlovák változással még távolabb kerülhet egymástól Pozsony és Budapest

Written by

A szlovák államfő kedden fogadta el Igor Matovic távozását a kormányfői posztról, utódjául kinevezve az eddigi pénzügyminiszter Eduard Hegert. A két politikus tulajdonképpen helyet cserélt, a korábbi miniszterelnök lett ugyanis a pénzügyi tárca vezetője.

“A történtek talán leglátványosabb oka a vakcinabeszerzés volt, mögötte azonban a négypárti kormánykoalíció belső törésvonalai állnak” – vélekedett az InfoRádióban Szarka László történész.

Úgy vélekedett,

Igor Matovic a liberálisok ellenében tette le voksát az orosz Szputnyik V vakcina mellett,

ráadásul a beszerzésében a magyar külgazdasági és külügyminiszter is segédkezett neki.

A koalíciós partnerek közötti feszültségben közvetetten egy másik ügyben is megjelent Szijjártó Péter.

“Komáromi látogatása kapcsán kiéleződött a döntés előtt álló, kettős állampolgárságról szóló szlovák törvénymódosítás ügye.”

A szakértő szerint ellentmondásos volt Igor Matovic magyarpolitikája az elmúlt egy évben.

“Egyik nap látványos gesztus Trianon századik évfordulóján, másik nap pedig heves támadás minden, autonómiagondolatot felvető magyar kisebbségivel szemben. Ez jellemezte az elmúlt egy évet,

és sokan nagyon pesszimistán állnak az elé, hogy ugyanabban a kormányban két kulcspozícióban Igor Matovic pénzügyminiszterként, liberális ellenfele, Richard Sulík pedig gazdasági miniszterként egy kabineten belül kell, hogy megoldják a válságkezelést. Valószínű, hogy a konfliktusok a kabineten belül a hatalmas, minősített kormánytöbbség ellenére is folytatódni fognak” – ecsetelte.

Szarka László elmondta még, az új kormányfő atlantista és uniópárti, így valószínűleg több kérdésben nem egyezik majd Pozsony és Budapest álláspontja. Igaz, tavaly év végén Csehország mellett Szlovákia sem támogatta az uniós lengyel-magyar vétót az újjáépítési csomaggal összefüggésben.

Nyitókép: facebook.com/podpredseda.vlady

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Infostart.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?