máj 26, 2021
13 Views
0 0

Szakértő: A magyar hitelpiac ma már Európa legszabályozottabbja

Written by

Szakértő: A magyar hitelpiac ma már Európa legszabályozottabbja

A Bankmonitor.hu ügyvezetője szerint Magyarország tanult a 2008-as devizaalapú eladósodásából és az ahhoz társuló kamatváltozásból, így véleménye szerint a hitelmoratórium körüli félreértéseknek már nem lesz olyan mértékű negatív hatása, mint a 2008-as eseményeknek.

Augusztus 31-éig meghosszabbították a hitelmoratóriumot. Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu ügyvezetője az ATV Start című műsorában elmondta: a magyar lakosság hitelarányosan 54 százalékban veszi igénybe a havitörlesztőrészlet-fizetés felfüggesztését. Sándorfi szerint ennél lényegesen kevesebb ember van ma bajban Magyarországon, ezért úgy gondolják, sokan kényelemből élnek a moratórium lehetőségével. Már csak azért is, mert a felfüggesztés automatikusan életbe lépett, azt kellett külön jelezni, hogy ha valaki nem kíván élni a lehetőséggel.

Sokakat később váratlanul ért azonban, hogy a moratórium pluszköltségekkel is jár. A szakértő elmondása szerint a 2008-as devizaalapú eladósodásából és az ahhoz társuló kamatváltozásból tanulva a magyar hitelpiac ma már Európa leszabályozottabbja, ezért úgy véli, ennek a félreértésnek nem lesz olyan mértékű negatív hatása, mint a 2008-as eseményeknek.

Arról, hogy az illetékesek kellőképpen tájékoztatták-e az adósokat a hitelmoratórium következményeiről Sándorfi úgy vélekedett: a magyar hitelpiac jellegénél fogva védi a fogyasztót, és bár a hitelmoratórium hirtelen került bevezetésre, így nem volt idő egyből tájékoztatni minden adózót arról, hogy mire számítson, az éves hitelértesítőben mindenki megkapta, hogy mennyivel változott a hitelhelyzete, így ha valaki vette a fáradtságot, hogy elolvassa azt, akkor minden lényeges információt megkaphatott.

A szakértő egyébként úgy véli, a hitelmoratórium egy jó és korrekt intézmény.

A hitelmoratórium ára: Komoly teher szakadhat az adósok nyakába

atv.hu

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20210525-szakerto-a-magyar-hitelpiac-ma-mar-europa-leszabalyozottabbja

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?