okt 16, 2020
7 Views
0 0

Szakértő: a háziorvosi praxisközösség lényege a többletszolgáltatás

Written by

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, a koronavírus-járvány elleni védekezést irányító akciócsoportok ülését követően arról beszélt, hogy praxisközösségeket hoznának létre az üres háziorvosi helyek betöltésére. „A háziorvosokra vonatkozó új szabályok megalkotásáról folynak majd egyeztetések, de a mi célunk az, hogy a háziorvosok praxisközösséget hozzanak létre, üres praxis Magyarországon ne legyen – szögezte le a kormányfő. – A helyi ellátás színvonala pedig emelkedjen, aminek a pénzügyi feltételeit meg fogjuk teremteni.”

Rékassy Balázs orvos az InfoRádiónak arról beszélt, hogy valóban lejárt az ideje annak, hogy egy rendelőben, egy orvos, egy nővér dolgozzon.

„Az orvoslás mindenhol egy csoportmunka, a diplomás ápolótól a nővéreken át az esetmenedzserig, többen hatékonyabban tudnak dolgozni együtt. Tehát

alapvetően a praxisközösség ötlete nem rossz

– fogalmazott. – Ugyanakkor Magyarországon a háziorvosi praxisoknak a 8–9 százaléka már most betöltetlen, vagyis tartósan nem találnak oda megfelelő szakembert. A másik nagy probléma, hogy meglévőknek is közel a felében olyan kolléga dolgozik, aki már vagy nyugdíjas, vagy 5–10 éven belül az lesz. Így, ha nagy változtatásokat akarnak csinálni,

sokan azt fogják mondani, hogy »köszönöm szépen, akkor én ebben már nem szeretnék benne lenni«, és nyugdíjba mennek”

– figyelmeztetett az egészségügyi szakközgazdász

Rékassy Balázs hozzátette, a lakosság hosszú távon mindenképpen jobban járna a praxisközösségekkel. Ugyanis ha összeáll 5–6 háziorvos, akkor a kétezer helyett már akár 10 ezer lakos tartozhat hozzájuk, és megoszthatják a feladatokat egymás között. Például ha egyikük diabetolóigai szakvizsgával rendelkezik, akkor ő foglalkozhat a praxis mind a 10 ezer lakosának a cukorbetegeivel, míg a másik egy plusz sebészszakvizsgával valószínűleg az alapvetőbb sebészeti esetekben segédkezhetne – magyarázta. Vagyis

nem az orvosok együttléte a lényeg, hanem a többletszolgáltatás,

amit egy ilyen alapellátási praxis nyújthat. Ilyen lehet a krónikus beteggondozás, esetleg a gyógytornás és szociális foglalkozás – sorolta.

Ma Magyarországon az alapellátás finanszírozása fejkvótás. Ezen kellene változtatni – véli az egészségügyi szakközgazdász. „A modern felfogás szerint a fejkvótás kártyapénz adhatná a háziorvosi praxis finanszírozásának az alapját, de ezekhez mindenképp teljesítmény-, eredményalapú szorzóknak kellene párosulniuk, aszerint, hogy mennyi prevenciós szolgáltatást nyújt, milyen minőségben látja el a krónikus betegeit, és hogy milyen indikátorok épülnek be az egész rendszerbe” – ismertette.

Rékassy Balázs szerint a kormány nem engedheti meg, hogy csak az alkalmazott orvosi bérek nőjenek, a vállalkozói orvosi jövedelmeknek is emelkedni kell, különben nem lesz vonzó a háziorvosi szakma.

Nyitókép: Pixabay

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Belföld · Infostart.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?