ápr 30, 2021
4 Views
0 0

Szakértő a covidról: egyelőre mi futunk a vírus után, nem a vírus utánunk

Written by

Jakab Ferenc szerint bár az átoltottsági arány egyre nagyobb, a járványügyi intézkedések még mindig szükségesek. Elmondta: ő maga is örül a felszabadító intézkedéseknek, de annak nem, hogy a 18-40 év közötti, még nem is feltétlenül beoltott korosztály a teraszokon fesztiválozik. A virológus felhívta a figyelmet az egyéni és közösségi felelősség fontosságára, illetve arra, hogy a járvány még mindig tart. Szerinte ősszel a vírus újabb, de a harmadik hullámnál kisebb erősségű hullámmal térhet vissza közénk.

Az oltás kapcsán elmondta, hogy ha beoltottság mellett meg is fertőződünk egy új mutánssal, a betegség gyengébb tünetekkel és enyhe lefolyással jár. Hozzátette: szerinte hosszútávú mellékhatásai a vakcinának nincsenek, az oltás utáni reakciók pedig teljesen természetesek, nem érdemes tőlük félni.

Szekanecz Zoltán hangsúlyozta: a második oltás akkor is indokolt, ha már korábban átestünk a víruson. Arra is kitért, hogy a dohányzás, a fogamzásgátló tabletta és a koronavírus sokkal nagyobb eséllyel okoz trombózist, mint az AstraZeneca védőoltása.

(A legfrissebb hírek itt)

Oroszi Beatrix epidemiológus szerint még hosszú az út, míg teljesen lejövünk a járványhullám tetejéről, de már a nagyobb részt megtettük. Egy nagyon változékony vírusról van szó, ami gyorsan mutálódik és adaptálódik, az új mutáns pedig képes egy újabb járványhullámot elindítani. Szerinte a harmadik hullám is a brit mutánsnak köszönhető, így még közel sem szabad fellélegeznünk; egyelőre mi futunk a vírus után, nem a vírus utánunk.

Az indiai vírushelyzetről elmondta: az új variáns kialakulására nincs ráhatásunk, ám annak elterjedése rajtunk áll. Szerinte India tragédiájából azt tanulhatjuk, hogy a szuperterjesztő események – mint például a tömegrendezvények zárt térben – robbanásszerű eseményeket képesek előidézni. A szakember úgy gondolja, nyitásra szükség van, de a járvány végéig fontos kitartanunk és védekezünk; szerinte leghamarabb 2022-ben tudnánk hátra dőlni. Arra is beszélt, hogy bár a terasznyitás kisebb, lokális járványokat előidézhet és lassíthatja a harmadik hullám lecsengését, országos szinten nem valószínű, hogy lesz hatása.

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, a Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja különböző bankok ajánlatait!

www.blikk.hu/aktualis/belfold/virologia-pecs-koronavirus-beszelgetes/t7s7ybs

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?