febr 19, 2021
2 Views
0 0

Szaharai homok érkezik Európa fölé

Written by

Versenyfutás zajlik az oltások és a harmadik hullám között, de a magyar egészségügy bírni fogja a terhelést -jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth Rádióban.
Orbán Viktor hozzátette: A hazai egészségügy kivételesen erős, világszínvonalú orvosok és ápolók dolgoznak benne. Az egészségügyi rendszer kiválóan bizonyított a járvány elmúlt egy évében, az egészségügyben dolgozók számtalan emberéletet mentettek meg.
3093 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 397 116-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 110 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 14 145 főre emelkedett.
A vakcinakutatások már a vírusmutációkra koncentrálnak, és egy új mutáció elleni vakcinafejlesztés akár 2-3 hónap alatt is megtörténhet – mondta Rusvai Miklós víruskutató a Kossuth Rádióban.
Biztonságos és hatékony a kínai Sinopharm-vakcina – jelentette ki az országos tiszti főorvos az Operatív Törzs tájékoztatóján. Müller Cecília hozzátette: arra készülnek, hogy hamarosan elkezdődhet az oltás ezzel a vakcinával is.
120 ezren töltötték ki az újraindításról szóló nemzeti konzultációt egyetlen nap alatt. A konzultáció interneten zajlik: a kérdőív ugyanazon az oldalon található, amelyen az oltásra is lehet regisztrálni, összesen hét kérdésben várják a véleményeket.
A baloldal már nemcsak az oltások ellen kampányol, hanem azt is meg akarja akadályozni, hogy a magyarok elmondják a véleményüket az újraindításról – fogalmazott közleményében a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.
Dömötör Csaba arra reagált, hogy az ellenzéki pártok arra szólították fel a kormányt: ne használja adatgyűjtésre a védőoltás-regisztrációt, és propagandának nevezték a nyitásról szóló konzultációt.
Az egészségügyi szakdolgozók jelentik a magyar egészségügy lelkét és szívét – mondta az emberi erőforrások minisztere a közösségi oldalán közzétett videójában.
Kásler Miklós hangsúlyozta: a megbecsülésük érdekében tovább folytatódnak az ágazati béremelések, így jövőre már egy ápoló átlagosan két és félszeresét fogja keresni a 2016 előtti fizetésének.
Az önkormányzatok és a kormány elsődleges célja az emberek egészségének és munkahelyének védelme – hangoztatta a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, miután a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely tárgyalt a szervezet képviselőivel.
Niedermüller Péter, a VII. kerület baloldali polgármestere azért szüntet meg parkolóhelyeket, hogy külföldi befektetőknek játssza át az erzsébetvárosiak pénzét – jelentette ki a Volner Párt elnöke.
A diplomás gyed után sem kell személyi jövedelemadót fizetniük a 25 év alatti fiataloknak 2022-től – közölte Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a Facebook-oldalán.
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szeretné elérni, hogy azok, akik védettek a vírussal szemben, mehessenek étterembe, szállodába – mondta Flesch Tamás, a szállodaszövetség elnöke.
A Metrans 15,7 milliárd forintból létesít új vasúti-közúti logisztikai konténerterminált Zalaegerszegen, amelyhez a magyar kormány 3,9 milliárd forintos támogatást biztosít – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
A kormány 2024-ig 150 milliárd forint támogatást nyújt a Tokaj-Zemplén térség fejlesztésére – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter közösségi oldalán.
Erősíti Magyarország nemzetközi pénzügyi szerepét a Nemzetközi Beruházási Bank székhelyváltása – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a pénzintézet új budapesti székházának átadásakor.
Az elmúlt ötven év legnagyobb fejlesztései várhatók a vasúti járműgyártás területén – hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Vasváron.
A következő tíz évben a magyar vasúti gördülőállomány fejlesztésére mintegy 2000, a közlekedési infrastruktúrára pedig hozzávetőleg 4000 milliárd forintot szán a kormány – közölte az innovációs és technológiai miniszter.
A kormány tavaly tavasszal elindított beruházásösztönzési programja keretében 1430 beruházás jött létre vagy kezdődött el 2020-ban Magyarországon – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Tamási-Hús Kft. beruházásait bejelentő tájékoztatón Tamásiban.
Kövér László, az Országgyűlés elnöke megbeszélést folytatott Li Csan-su, a Kínai Népköztársaság Országos Népi Gyűlése Állandó Bizottságának elnökével.
A videokonferencián szó volt a dinamikusan fejlődő kétoldalú kínai-magyar kapcsolatokról, a Kína és a kelet-közép európai országok együttműködéséről, a COVID elleni küzdelemről valamint a magyar Országgyűlés és a kínai Országos Népi Gyűlés kapcsolatáról.
A magyar gazdaság teljesítménye jövőre várhatóan ismét eléri a koronavírus-járvány előtti szintet – áll a Moody’s Investors Service Londonban ismertetett országjelentésében.
Olaszország korábbi és jelenlegi migrációs politikájáról szólt pénteken a Gregoretti-ügyben Matteo Salvini újabb bírósági tárgyalása.
A jobboldali Liga párt vezetője azt hangoztatta: a tanúként meghallgatott politikusok kijelentései megerősítették, belügyminiszterként azt cselekedte, amit a törvény lehetővé tett, és amit az olaszok elvártak a kormánytól.
A világon 110,3 millió ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2,4 millió, a gyógyultaké 62,1 millió a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint.
A Johnson and Johnson amerikai gyógyszergyár benyújtotta a sürgősségi felhasználás engedélyezésére az Egészségügyi Világszervezethez a koronavírus elleni egydózisú, a Janssen-Cilag International N.V. által gyártott potenciális védőoltását.
Az Európai Bizottság eddigi támogatását újabb 500 millió euróval növelve egymilliárd euróra emeli hozzájárulását a kis és közepes jövedelmű országok koronavírus elleni vakcinával történő ellátására létrehozott COVAX-programhoz.
Az Európai Unió az Egészségügyi Világszervezettel együttműködve további több mint 7 millió euróval támogatja a nyugat-balkáni régió koronavírus-elleni oltásprogramjait – jelentette be az Európai Bizottság illetékes szóvivője.
Ukrajnában továbbra sem lassult a koronavírus-fertőzés terjedése, a megelőző naphoz hasonlóan mára is több mint hatezer új beteget jegyeztek fel, megint sokan kerültek kórházba, a járvány kezdete óta elhunytak száma pedig megközelítette a huszonötezret.
Lendületet vehet az oltási kampány a vakcinaellátás javulásával, de még mindig nehéz felbecsülni, mikorra lesz beoltható a lakosság nagyobb része – mondta Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója.
Románia újabb humanitárius segéllyel támogatja a Moldovai Köztársaságot a koronavírus-járvány elleni védekezésben, amelyet Bogdan Aurescu külügyminiszter, és Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár adott át a chisinaui hatóságoknak.
Lengyelországban újból felgyorsul a koronavírus-járvány terjedése, az adatok azt mutatják, hogy harmadik hullámról lehet beszélni – mondta a lengyel egészségügyi miniszter.
Ismét fordulóponthoz érkezhetett az új típusú koronavírus járványa Németországban, és a fertőzőképesebb vírusváltozatok szétterjedése miatt még nehezebbé válhat a védekezés – mondta a Robert Koch közegészségügyi intézet vezetője Berlinben.
Portugália oltási kampányában az elkövetkező időszakban a veszélyeztetett korcsoportokra helyezi a hangsúlyt a koronavírus elleni vakcina hiánya miatt – közölte a lakosság immunizálásával megbízott munkacsoport vezetője.
Csökken az Egyesült Államokban a koronavírus-fertőzés miatt kórházban kezeltek száma, de továbbra is sok az új fertőzött és a halálozási adatok is jóval magasabbak, mint 2020 tavaszán és nyarán, amikor tetőzött a járvány.
Afrikába továbbra is nagyon lassan érkeznek a koronavírus elleni vakcinaszállítmányok, jóllehet a kontinensen a járvány azonosított halálos áldozatainak a száma meghaladta a százezret – figyelmeztetett az afrikai betegségellenőrzési és -megelőzési központ
Oroszország 300 millió dózis Szputnyik V koronavírus elleni vakcinát ajánlott fel az Afrikai Uniónak – jelentette be a szervezet oltóanyag beszerzésért felelős irodája.
A Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén az utóbbi három hónapban több mint 520 pestises megbetegedést és 31 halálesetet jelentettek – közölték az afrikai ország egészségügyi hatóságai.
Meg kell védeni, meg kell erősíteni és meg kell újítani a demokráciát, amely sokhelyütt támadás alatt áll, így Európában és az Egyesült Államokban is – mondta Joe Biden amerikai elnök.
Az Egyesült Államok hivatalosan visszatért a 2015-ös párizsi klímamegállapodáshoz, közel egy hónappal azután, hogy a januárban beiktatott Joe Biden amerikai elnök ígéretet tett erre.
Újabb menekülthullámra figyelmeztetett pénteken az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága a jemeni Márib tartományban zajló harcok miatt.
Megölte késsel egy menekültközpont vezetőjét egy szudáni menedékkérő a délnyugat-franciaországi Pau-ban, miután elutasították a menedékjogi kérelmét – közölték rendőrségi források.
Rendőrök és ellenzéki aktivisták csaptak össze Tbilisziben Giorgi Gaharia georgiai miniszterelnök csütörtöki lemondása nyomán – közölte a Sputnik Georgia orosz hírportál.
Izrael ismét ellenkezését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok visszatérjen az iráni nukleáris programról 2015-ben kötött nemzetközi megállapodáshoz.
Az Európai Unió informális tanácskozás összehívásán dolgozik az Iránnal 2015-ben megkötött nukleáris megállapodás aláíró államai, köztük az Egyesült Államok részvételével – közölte az Európai Bizottság illetékes szóvivője.
Orbán Viktor miniszterelnök konzultációval kapcsolatos pénteki bejelentését követően összehangolt kibertámadás indult a kormányzati oldalak ellen – közölte a kormany.hu.
367 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a kijárási és a közterületi magatartási szabályok megsértése miatt csütörtökön – mondta Kiss Róbert alezredes.
Húsz év fegyházra ítélt a Kecskeméti Törvényszék nem jogerősen egy 69 éves férfit, aki úgy megverte ismerősét, hogy az belehalt sérüléseibe – tudatta a bíróság sajtóosztálya.
Nyolc év börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék nem jogerősen azt a férfit, aki rendszeresen és durván, puszta kézzel bántalmazta az élettársát; a nő végül belehalt a sérüléseibe – közölte a törvényszék szóvivője.
Kigyulladt egy ezer négyzetméteres raktárépület Budapesten, a XXII. kerületben péntek délután – tájékoztatott a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőhelyettese.
Fokozatosan hígul a Romániából csütörtök hajnalban a Szamoson át érkezett szennyezés – tájékoztat az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A nehézfémek koncentrációja a Tisza bő vízhozamának köszönhetően Vásárosnaménynál már két és félszeresre oldódott.
Klaus Iohannis román államfőhöz fordult Áder János köztársasági elnök a Szamos nehézfémszennyezése ügyében annak érdekében, hogy Románia késedelem nélkül tegyen lépéseket a most már rendszeressé vált szennyeződések miatt.
Férfi kézilabda BL: MOL-Pick Szeged – Vardar Szkopje (északmacedón) 34:33
Férfi kézilabda NB I: Veszprémi KKFT – SBS-Eger 26:27
Jégkorong Erste Liga: Sport Club Csíkszereda (romániai) – FTC-Telekom 1:5

hirtv.hu/ahirtvhirei/szaharai-homok-erkezik-europa-fole-2517176?utm_source=feed&utm_medium=rss

Komment írása

Article Categories:
hírtv
banner

Vélemény, hozzászólás?