okt 15, 2020
13 Views
0 0

„Szabadon és szeretetből függeni egyvalakitől” – Engesztelőnap Homokkomáromban Varga Lászlóval

Written by

„Testvéreim! A szabadságot Krisztus szerezte meg nekünk! Álljatok tehát szilárdan, s ne hagyjátok, hogy újra a szolgaság igájába hajtsanak titeket!” – idézte Szent Pál apostol galatákhoz írt levelét prédikációjában a főpásztor. „Milyen az a szabadság, melyet Krisztus szerzett meg nekünk? S milyen a világ által felkínált szabadság?

A világ által felkínált szabadság lényege, hogy akkor vagy szabad, ha azt csinálsz, amit szeretnél, ha van elég pénzed, kapcsolatod, s ha nem szólhat bele senki a terveidbe; akkor vagy szabad, ha megvalósíthatod a vágyaidat, s mikor nincs fölötted senki, aki irányítana. Ez a szabadságeszmény a világ részéről” – fejtette ki Varga László püspök.

(archív felvétel)

Így folytatta elmélkedését: „Milyen az a szabadság, amelyet Krisztus szerzett meg nekünk? Ez az a szabadság, amelyet ő maga, illetve a Szűzanya és a szentjeink is elénk éltek. A krisztusi szabadság lényege pont ellenkezője a világ által felkínált szabadságnak, melynek kulcsfogalma a függetlenség, az autonómia.

A Jézus által elénk élt szabadság kulcsfogalma a függés – önként, szabadon és szeretetből függeni egyvalakitől, a mennyei Atyától s az ő akaratától.

Mivel Jézus mindig ezt tette, s olyan szintű függésben volt a mennyei Atyától, hogy az Atya akaratát a saját eledelének tekintette, ebből táplálkozott, ő volt a legszabadabb köztünk. Mindig, szeretetből, önként függött minden helyzetben a mennyei Atyától s az ő akaratától. Ezért nem tudott fogást találni rajta a sátán” – hangzott el a kaposvári megyéspüspök szentbeszédében, melynek teljes hanganyaga letölthető ITT.

A szentmise előtt keresztutat jártak a zarándokok, a szertartást követően pedig szentségi körmenetre indultak a templom körül.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: beatitudes.org/hu; Kling Márk (archív)

Magyar Kurír

magyarkurir.hu/hirek/-szabadon-es-szeretetbol-fuggeni-egyvalakitol-engesztelonap-homokkomaromban-varga-laszloval

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
magyarkurir · News
banner

Vélemény, hozzászólás?