okt 16, 2020
6 Views
0 0

Süssünk, főzzünk édesburgonyával!

Written by
Édesburgonyás előétel / Fotó: Tóth András

Édesburgonyás előétel / Fotó: Tóth András

Édesburgonyás lepények

Hozzávalók 4 személyre

3 édesburgonya (kb. 35 dkg)

1 kis friss chilipaprika

1 gerezd fokhagyma

1 csomag készen kapható friss leveles tészta

1 ek. liszt

1 tojás

1 dl tejföl

10 dkg keményebb kecskesajt

5 dkg tisztított tökmag

1 ek. olívaolaj

1 tk. finomra vágott friss koriander

Elkészítés

1. Az édesburgonyát meghámozzuk, hajszálvékonyra szeleteljük – a 4 oldalú reszelő szeletelő oldala is kiváló ehhez. Majd forró vízben kb. 3 percig blansírozzuk, ezalatt közepesen megpuhulnak a szeletek. Leszűrjük, lecsepegtetjük. A chilipaprikát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.

2. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A leveles tésztát lisztezett felületen kb. 2 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd 8×16 cm-es téglalapokra vágjuk, villával alaposan megszurkáljuk. Sütőpapírral bélelt tálcára tesszük, és a hűtőben kb. 30 percet pihentetjük.

3. A hűtőből kivéve a tésztalapokat megkenjük először a felvert tojással, majd a tejföllel úgy, hogy a szélén fél cm-es keretet hagyunk. A felszeletelt burgonyával kirakjuk a lapok tejfölözött részét. Sózzuk, borsozzuk és rámorzsoljuk a kecskesajtot, a tetejét megszórjuk a tökmaggal és chilivel. A sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

4. Amíg sül a tészta, az olívaolajat összekeverjük a fokhagymával, a korianderrel és csipet sóval. A frissen sült forró lepények tetejére kenjük. Melegen vagy szobahőmérsékleten fogyasztjuk.

Munka: kb. 35 perc

Fogyasztható: kb. 1 óra múlva

Barbacue tarja tört édesburgonyával / Fotó: Balogh Tamás

Barbacue tarja tört édesburgonyával / Fotó: Balogh Tamás

Barbecue tarja tört édesburgonyával

Hozzávalók 4 személyre

4 szelet ujjnyi vastag sertéstarja

1 dl barbecue szósz

3 ek. olaj

3 gerezd fokhagyma

A körethez

70 dkg édesburgonya

2 szál zöldhagyma

2 ek. vaj

Elkészítés

1. A tarjaszeleteket megklopfoljuk, az inas részeket éles késsel bevagdossuk, hogy sülés közben ne ugorjon össze a hús. Sózzuk, borsozzuk. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk. A barbacue szószt az olajjal és a fokhagymával elkeverjük, a hússzeletek mindkét oldalát vastagon bekenjük vele. Lefóliázzuk és a hűtőben 3-4 órát (de akár 1-2 napot is) pácoljuk.

2. A körethez az édesburgonyát vékonyan meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Közben a zöldhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A burgonyát a vajjal és a zöldhagymával együtt burgonyanyomóval összetörjük.

3. A tarját olajozott grillserpenyőbe tesszük és oldalanként 3-5 perc alatt megsütjük. Tálaláskor a zöldhagymás tört édesburgonyát tányérra halmozzuk, mellé tesszük a grillezett tarjaszeletet. Forrón kínáljuk.

Munka: kb. 30 perc

Fogyasztható: 1 óra múlva

Édesburgonya torta / Fotó: Tamási Gábor

Édesburgonya torta / Fotó: Tamási Gábor

Édesburgonya torta

Hozzávalók 12 szelethez

A piskótához

33 dkg liszt

2 tk. szódabikarbóna

2 tk. sütőpor

1 ek. őrölt gyömbér

0,5 tk. őrölt szegfűszeg

0,25 tk. őrölt szerecsendió

20 dkg vaj

22 dkg porcukor

5 dkg barnacukor

3 tojás

2 tk. vaníliapaszta

50 dkg édesburgonyapüré

2,5 dl tejföl

A krémhez

2 ek. vaj

25 dkg porcukor

50 dkg natúr krémsajt

Elkészítés

1. Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. Két 24 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral.

2. Összeszitáljuk a lisztet, szódabikarbónát, sütőport, a fűszereket és 1 csipet sót.

3. Egy másik, nagy tálban habosra verjük a vajat a cukrokkal. Ezután hozzákeverjük a tojásokat egyesével, majd jöhet a vanília és az édesburgonyapüré. Beledolgozzuk a lisztes keverék és a tejföl felét, majd a maradékot is. A tésztát kettéosztjuk a két tortaformába, majd 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük.

4. A krémhez a puha vajat 5 perc alatt habossá verjük. Hozzáadjuk a porcukor felét, tovább verjük 5 percig, majd a második adag cukor után is 5 percig verjük. Végül hozzáadjuk a krémsajtot és egy csipet sót.

5. A kihűlt piskóta lapok közé elkenjük a krém felét, a másik felével beborítjuk a tetejét. Pekándióval dekoráljunk.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: 2 óra múlva

Blikk Megmondó

www.blikk.hu/receptek/hetvegere/sussunk-fozzunk-edesburgonyaval/lczbjls

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?