nov 21, 2020
7 Views
0 0

Sürgősen új vakcina kell egy másik világbetegség ellen is

Written by

Ma már nagyon nehéz felmérni annak valódi jelentőségét, hogy a járványos gyermekbénulást fél évszázada gyakorlatilag felszámolta az ellene indított immunizációs program. A rettegett betegség következményeként sokan haltak meg, vagy kerültek örök életükre vastüdőbe, de egyre kevesebben vannak azok, akik még ma is együtt élnek a járvány testükön hagyott nyomaival. Ma már csak Pakisztánban és Afganisztánban tör ki időről időre járvány a “természetesen” létező vírustörzs által, ugyanakkor aggasztó bizonyítéka van annak, hogy a 40-50 éve használatban levő vakcina elöregedett.

A poliovakcina elölt vírust tartalmaz: néhány esetben ez a vírus, amelyet azért juttatnak be a szervezetbe, hogy ott immunreakciót váltson ki a fertőzés megelőzéseként, mutálódott. Ennek eredményeképp

a vakcinából származó, mutáns törzs elkezdett terjedni,

és egyre több országban okoz megbetegedéseket. A The Guardian cikke szerint 23 országot érint ez a jelenség, az idei évben eddig 600 esetet jegyeztek fel, főként Afrikában.

“A jelenség nagyon aggasztó. A fertőzések földrajzi eloszlása azt sugallja, hogy nagyon sok átadás történik most is” – mondta a lapnak Kathleen O’Reilly, a London Higiéniai és Trópusi Orvostudományi Kar munkatársa.

A helyzetre a megoldást egy új vakcina jelenti, amely szintén elölt vírust tartalmaz, de ezt a vírust laboratóriumban szerkesztették annak érdekében, hogy ne tudjon mutálódni és az emberekre károssá válni. Az oltás készen van, nem kis részben a Bill és Melinda Gates Alapítvány és mások támogatásának köszönhetően, engedélye azonban még nincsen a használatra. Sok kutató a vakcinából származó gyermekbénulási esetek szaporodását látva azt sürgeti az Egészségügyi Világszervezetnél, hogy engedélyezze vészhelyzeti használatra a szert. Ez éppen annyira fontos lehet, mint amennyire lényegesnek látjuk ma azt, hogy a koronavírus elleni vakcina hamarabb kerülhessen használatba, mint átlagos esetben egy bármilyen más oltás.

Nicholas Grassly professzor, az Imperial College London szakembere szerint a gyermekbénulás elleni új vakcina ügye legalább olyan lényeges, mint a koronavírus elleni oltásé.

“A vakcinából származó megbetegedésekre ma azzal tudunk csak reagálni, hogy

több millió adagnyit adunk be abból az oltásból, ami még több kitörést eredményez, miközben van egy teljesen ártalmatlan vakcinánk, ami megoldaná ezt a helyzetet.

Szükségünk van rá, hogy megfékezzük ezeket a kitöréseket, sürgősséggel kellene engedélyezni a használatát” – vélekedik.

Nyitókép: MTI/EPA/RAHMAT GUL

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Infostart.hu · Tudomány
banner

Vélemény, hozzászólás?