máj 28, 2021
9 Views
0 0

Súlyos környezeti katasztrófát okozhat a kigyulladt teherhajó Srí Lankán

Written by

Súlyos környezeti katasztrófára lehet számítani azután, hogy a múlt héten kigyulladt a Srí Lanka-i Colombo partjainál az X-Press Pearl szingapúri felségjelű, veszélyes vegyi anyagokat szállító hajó – közölte pénteken a Srí Lanka-i Tengerikörnyezet-védelmi Hatóság (MEPA).

Ternej Pradíp Kumára, a MEPA vezetője elmondta, hogy a haditengerészet jelenleg is próbálja eloltani a lángokat, a hulladék nagy részét pedig partra mosta a tenger. Jelenleg mintegy ezren dolgoznak a hulladék eltakarításán, a következő napokban pedig még többen csatlakoznak hozzájuk. A lakosságot figyelmeztették, hogy ne nyúljon a mérgező anyagot tartalmazó hulladékhoz.


A hajó oltásának kilencedik napja. Fotó: ISHARA S. KODIKARA/AFP

Kumára bejelentette, hogy szakértői bizottságot állítottak fel a környezeti kár felmérésére és a lehetséges szennyezés kivizsgálására.

Nálaka Godahéva városfejlesztésért és partvédelemért felelős államminiszter pénteken azt nyilatkozta, hogy a szennyezés miatt a helyi tengeri élővilág jelentős része pusztult el, a következő napokban pedig további környezeti katasztrófa nyomaira bukkanhatnak.


A tengerészet emberei takarítják a veszélyes hulladékot. Fotó: PUSHPA KUMARA/Anadolu Agency via AFP

A haditengerészet pénteken közölte, hogy továbbra is próbálják megfékezni a lángokat a hajón. Hozzátették, hogy minden erejükkel azon vannak, hogy megakadályozzák a hajó elsüllyedését, de olajszennyezésnek egyelőre nem látták jelét.

Az X-Press Pearl nevű hajó május 15-én hajózott ki a nyugat-indiai Hazíra kikötőjéből, fedélzetén 1486 konténernyi salétromsavval és egyéb vegyi anyagokkal, és május 20-án, Colombo partjainál adott le vészjelzést. (MTI)

444.hu/2021/05/28/sulyos-kornyezeti-katasztrofat-okozhat-a-kigyulladt-teherhajo-sri-lankan?utm_source=rss_feed&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_syndication

Komment írása

Article Categories:
444
banner

Vélemény, hozzászólás?