máj 3, 2021
10 Views
0 0

Stumpf István a BME-nél is el tudná képzelni az alapítványi modellt

Written by

A felsőoktatás kiszervezéséért felelős kormánybiztos szerint az állami fenntartásban maradt egyetemeknek végig kell gondolniuk, számukra okoz-e hátrányt, hogy nem kerültek alapítványi fenntartásba. 

Stumpf István úgy értékeli, heroikus munkát végeztek a kollégái annak a több mint egy tucat törvény előkészítésével, aminek a múlt heti megszavazásával több mint 10 egyetem került vagyonkezelő alapítványok tulajdonába. Ezzel már 21 intézmény van alapítványi fenntartásba, de úgy látszik, Stumpf István itt nem állna meg, a Magyar Nemzetnek most azt mondta

szerinte a Műegyetemnél ez a modellváltó struktúra sokkal megfelelőbb, mint néhány tudományegyetem számára, de majd eldöntik, akarnak-e a jövőben csatlakozni.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem főépületeFotó: Jászai Csaba/MTI/MTVA

A kiszervezések miatt mára csak 5 állami fenntartású egyetem maradt: az ELTE, a BME, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Zeneakadémia. Ezek közül az ELTE-ről azt mondta „a maga gyakorlóiskoláival, számtalan karával, mamut kiterjedésével nem olyan egyszerűen alakítható át”. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem valószínűleg hosszú távon is állami fenntartású maradna, 

de „hogy mi lesz a művészeti egyetemekkel, azt meglátjuk”.Beszélt arról is, hogy „a nagy tudományegyetemeknél az a nehézség, hogy számos szak – például a pedagógusképzés – nem piacosítható, ebben az állam továbbra is jelentős szerepet kell hogy vállaljon”. Ennek ellenére a vidéki tudományegyetemek szintén alapítványi fenntarásba kerültek, ráadásul garanciák nélkül, vakon kellett belemenniük.

Stumpf elismerte, hogy ő lesz az újonnan alakuló Tokaj-Hegyalja Egyetem kuratóriumi elnöke, szeretnék megpályázni a szőlész-borász képzés csúcsát. Egyébként nem ő az egyetlen kormányzati szereplő, aki bekerül az egyetemeket irányító kuratóriumokba, szinte mindenhova jutott egy miniszterek, államtitkár vagy kormánybiztos. 
Orbán Viktor péntek reggel már egészen nyíltan beszélt arról, hogy ezekbe a testületekbe világnézeti alapon válogatnak tagokat. 

Ahogy arról a  múlt héten részletesen írtunk, kezdetben több egyetem is támogatta volna egy rugalmasabb működési modell kialakítását, de valami egészen mást kaptak, mint amiről évekig tárgyaltak a kormánnyal, hiszen politikai ellenőrzés alatt tartott magánintézménnyé váltak. Arra, hogy a modellválltást kétharmados többséghez kötötték, Stumpf most azt mondta: „Ha minden kormányváltásnál összevissza lehetne rángatni az egészségügyet, benne a klinikák kapacitását vagy az egyetemek szerkezetét, akkor ott állnánk, ahol a part szakad. Nem lehetne hosszú távra tervezni, az intézmények nem tudnának 15–20 éves szerződések keretében gondolkodni.”

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a
járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és
a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a
nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz
a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy
áll a járvány Magyarországon és a világban.

A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból,
infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette
a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk,
hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik
egészségét is.

Kapcsolódó

444.hu/2021/05/03/stumpf-istvan-a-bme-nel-is-el-tudna-kepzelni-az-alapitvanyi-modellt

Komment írása

Article Categories:
444
banner

Vélemény, hozzászólás?