ápr 27, 2021
9 Views
0 0

Spontán bulival okoztak közfelháborodást a párizsi fiatalok, ügyészségi eljárás is indult

Written by

A történtekkel még a kormányszóvivő is foglalkozott, aki a rendőrséget kérte, hogy kerítsék elő a szervezőket.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Eljárás indított a párizsi ügyészség egy, a Buttes-Chaumont parkban történt spontán bulizás miatt, amelyen a résztvevők nem tartották be a koronavírus-járvány miatti egészségbiztonsági előírásokat – jelezte kedden a vádhatóság.

A közösségi oldalakra felkerült felvételek szerint vasárnap délután a parkban külön-külön piknikező fiatalok együtt kezdtek táncolni, miután magasba emelt hangszórókból szólni kezdett a zene. A több száz fiatal többsége nem viselt maszkot és nem tartotta be az előírt védőtávolságot.

A BFM hírtévé szerint a parkban egy baráti társaság ünnepelt egy születésnapot zenehallgatás közben, és amikor a társaságból valaki megemelte a hangszórót, a zene odavonzott másokat is. A felvételen jól látszik, hogy rendőrök is voltak a közelben, de csak azért kezdték el az embereket szétoszlatni, mert közeledett az éjszakai kijárási tilalom este 7 órai kezdete.

Didier Lallement párizsi prefektus kezdeményezésére az ügyészség mások életének veszélyeztetésének és hat főnél nagyobb kültéri gyülekezésben való részvétel gyanújával indított eljárást, ami 135 eurós pénzbírsággal sújtható. A történtekkel foglalkozott Gabriel Attal kormányszóvivő is, aki “elfogadhatatlannak” nevezte a spontán bulit. A rendőrséget arra kérte Attal, hogy “találja meg a szervezőket” azért, hogy feleljenek az igazságszolgáltatás előtt.

Egy nappal azután, hogy a kisiskolások visszatérhettek az iskolapadokba, a javuló, de továbbra is magas járványmutatók miatt a kormány nagyon óvatos a korlátozások enyhítését illetően. Jövő hétfőtől már a felsőbb osztályokba járók és a gimnazisták is személyes jelenléttel folytathatják az oktatást, és megszűnik az a korlátozás is, amely alapján a franciák csak a lakóhelyük tíz kilométeres körzetében mozoghatnak szabadon. Az enyhítések további menetrendje azonban még mindig nem ismert. A kormány korábban annyit ígért, hogy a vendéglátóhelyek teraszai és a múzeumok, valamint a nem csak alapellátást biztosító üzletek május közepén nyithatnak meg.

Ősszel 5 ezerben jelölte meg a kormányzat azt a napi esetszámot, amely után enyhíteni lehet a korlátozásokat, jelenleg viszont még mindig csaknem 30 ezer új estet tárnak fel naponta. Kedden egyébként beadták Franciaországban a 20 milliomodik vakcinadagot. A felnőtt lakosság 27 százaléka kapta meg az első vakcinadózist, míg 11 százalék mindkettőt.

hvg.hu/vilag/20210427_parizs_spontan_buli_eljaras#rss

Komment írása

Article Categories:
hvg.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?