ápr 30, 2021
8 Views
0 0

Sorozatban éri túlterheléses támadás a kormányzati oldalakat – íme az esetek!

Written by

Egy túlterheléses támadás (DDOS) célja, hogy az alkalmazás vagy rendszer elérésére feljogosított felhasználókat megakadályozza a számukra fontos információk, a számítógéprendszer vagy akár a számítógép-hálózat elérésében. A támadás eredményeképpen a rendszer nagyon lelassul, elérhetetlenné válik, esetleg össze is omolhat.

  • Legutóbb pénteken, az operatív törzs tájékoztatóján közölte Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese, hogy terheléses támadás érte az oltás időpontfoglaló informatikai rendszerét, ezért a rendszer leállt. Ez közvetlenül azután történt, hogy váratlanul bejelentették, hogy a Sinopharm és az AstraZeneca oltás után a Pfizer/BioNTech vakcinájára is lehet online időpontot foglalni.
  • Március 26-án szintén hasonlókról érkezett hír, akkor a frissen indított oltásregisztráció lakossági lekérdezését szolgáló honlap állt a célkeresztben, amelyet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (Neak) üzemeltet.
  • Február 19-én összehangolt kibertámadás ért magyar kormányzati oldalakat. Az akkori támadás az oltási regisztrációnak és a konzultációnak otthon adó oldalt, a koronavírusról szóló tájékoztató oldalt, valamint a kormany.hu portált is érintette.
  • Ugyancsak a februári hónapban a köznevelési tanulmányi rendszere is akadozott, a KRÉTA elérhetetlensége hátterében szintén túlterheléses támadást sejtettek. A hírt a Klebelsberg Központ (KK) is megerősítette.
  • Ahogyan a múlt évre is jutott heckertámadásból: 2020. november 13-án a koronavírus.gov.hu portált vették célba az elkövetők Gál Kristóf ORFK-szóvivő akkori tájékoztatása szerint.
  • A járvány legelején, tavaly március 16-án a koronavirus.gov.hu oldalt érte terheléses támadás. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára ezzel indokolta, hogy leállt az oldal.

A fent említett bejelentésekor rendre elhangzott, hogy a szükséges lépéseket megtették a szakemberek, és büntetőfeljelentések is lesznek az ügyben. További fejleményekről egyelőre egyik esetben sem érkezett hír.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: koronavirus.gov.hu

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Belföld · Infostart.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?