jún 4, 2021
5 Views
0 0

Sopronban már drágább az albérlet, mint Burgenlandban

Written by

Győrben ugyanannyit kell fizetni egy albérletért, mint Burgenlandban, de Sopronban már túlszárnyalták az árak az ausztriai tartományt.

Sopronban már drágább az albérlet, mint Burgenlandban

Ugyanannyiért bérelhetünk ingatlant Győrben, mint Burgenlandban, Sopronban pedig még drágábban. Magyarország nyugati szegletében óriási a drágulás, az árak már a budapestiekkel vetekednek – írja a Blikk. A megemelkedett árakért az Ausztriába ingázó munkavállalókat okolják.

Az Osztrák Statisztikai Hivatal adatai alapján 2020-ban az átlagosan havonta 8,30 eurót kellett fizetni négyzetméterenként Ausztriában az albérletekért – mondta a statisztikai hivatal osztrák főigazgatója. Az elmúlt négy évben több mint 15 százalékkal emelkedtek az árak.

A legmagasabb árakat Salzburg tartományban rögzítették, a legalacsonyabbakat pedig a magyar határ mellett fekvő Burgenlandban, ahol négyzetméterenként bruttó 6,40 eurót kellett fizetni.

Ugynakkor nem mindegy az sem, hogy magánszemélytől, szövetkezettől vagy önkormányzattól béreljük az ingatlant: magánszemélyek esetén átlagosan bruttó 9,6 euróval, szövetkezetinél 7,4 euróval, önkormányzatinál pedig csak 6,9 euróval kellett számolnia a bérbevevőnek. A bruttó bérleti díj alatt egyébként a közös költséggel bővített bérleti díj értendő, amely a fűtés, meleg víz és villany költségét nem tartalmazza.

A határ innenső oldalán, Győrben most átlagosan 110 ezer forintért foghatunk albérletet. A 2020 augusztusától év végéig tartó folyamatos mérséklődés ugyanis 2021 januárjában megtorpant, majd februárban csekély mértékű emelkedésbe fordult át. Az albérlet piac árai ugyanakkor nem meglepőek, hiszen Győr Magyarország egyik legdrágább városaként ismeretes: az idei év márciusában 2203 forint volt a négyzetméterenkénti albérlet-átlagár, ami átszámítva 6,34 eurót jelent, tehát a Burgenland tartományában mért árakkal szinte megegyező.

Sopron azonban már túlszárnyalta az ausztriai tartományt, ahol 2667 forint, azaz 7,68 euró az átlagos négyzetméterenkénti ár.

Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, Balogh László magyarázata alapján az előzmények legalább 5-10 évre nyúlnak vissza: a nyugati határ mentén ugyanis rengetegen ingáznak Ausztriába dolgozni, mellyel az albérlet-piac az osztrák fizetéshez igazodik. 

“Az itteni albérlet-árak emelkedése azért sokat már nem emelkedhet, mert eljön az a szint, amikor a munkavállaló azt mondja, ennyiért az osztrák fizetésből sem éri meg lakást bérelni- mondta a szakértő, majd hozzátette: “az ausztriai munka a koronavírus erősödése idején is jó opció volt, hisz a határ 30 kilométeres körzetéből – bár szigorú feltételekkel – ez idő alatt is lehetett ingázni. Nem csoda, ha egy korábbi felmérésük szerint ebben a határ menti régióban nőtt leginkább a lakosságszám.”

atv.hu

Lakástörvény: A módosítás ellenére is tiltakoznak az önkormányzatok

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210604-sopronban-mar-dragabb-az-alberlet-mint-burgenlandban

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?