okt 13, 2020
11 Views
0 0

Sokkoló bejelentésre készül Macron a járványhelyzet miatt

Written by

Sokkoló bejelentésre készül Macron a járványhelyzet miatt

A koronavírus-járvány tragédiával fenyegető második hullámának megfékezésére Emmanuel Macron francia államfő sokkoló bejelentéseket tesz szerdán este – jelezte kedden este a francia elnöki hivatal. Kijárási korlátozás, ágazatonkénti célzott szigorítások, a tömegközlekedés korlátozása mellett minden lehetőség az asztalon van – jelezte az Elysée-palota a védelmi tanács keddi ülése után, miközben Jean Castex miniszterelnök az illetékes kormánytagokkal vitatta meg azokat az újabb szigorításokra vonatkozó elképzeléseket, amelyeket szerdán este jelent be a köztársasági elnök.

Sajtóértesülések szerint a regionális, illetve helyi karantén bevezetése egyelőre nincs napirenden, de Emmanuel Macron olyan szigorú intézkedéseket fontolgat, mint amilyen a Francia Guyanán március óta érvényben lévő kijárási korlátozás. A BFM hírtévé értesülése szerint jóllehet a kérdés még nem dőlt el, az elnöki hivatal azt vizsgálja, hogy Párizsban bevezethető-e este nyolctól kijárási tilalom. Az intézkedés hatékonyságát illetően azonban kérdéses, hogy mennyire fogadnák el a párizsiak, illetve, hogy milyen gazdasági károkat okozna az éttermek, a színházak, a mozik korai bezárása, a tömegközlekedés leállítása. Az sem egyértelmű, milyen eszközökkel tudják a hatóságok betartatni a kijárási tilalmat.

Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter az RTL kereskedelmi rádióban mindenesetre kizárta, hogy az államfő bejelentése érinteni fogja az általános és a középiskolákat, de a jelenleg a legfőbb járványgócoknak számító egyetemekről nem tett említést. Az általános és a középiskolákban a helyzet ellenőrzés alatt van – hangsúlyozta a tárcavezető. A hatvanezer közoktatási intézményből jelenleg huszonnégy tart zárva azért, mert legalább három koronavírusos esetet tártak fel. Az egészségügyi kérdéseken túl Emmanuel Macron újabb gazdaságösztönző támogatásokat is be fog jelenteni, miközben a vendéglátóipar, az idegenforgalom és a kulturális szektor után egyre több ágazat képviselői igényelnek állami támogatást a bevételkieséseik miatt.

Az elnöki hivatal szerint az államfői beszéd célja a kollektív tudatra ébredés, illetve a következő hónapokra egy egyértelmű menetrend meghatározása. A francia kormánynak ugyanakkor továbbra is az általános karantén elkerülése az alapvető célja azért, hogy ne álljon le teljesen a gazdasági és a társadalmi élet, illetve az oktatás. A franciák legalább annyira féltik az egészségüket, mint a munkahelyüket. Ezért mindkettőről beszélni kell – közölte az elnöki hivatal. A kormányt elsősorban azt nyugtalanítja, hogy a százezer emberre jutó fertőzöttek száma az utóbbi  héten ugrásszerűen megemelkedett. Abban a kilenc nagyvárosban, ahol meghaladta a kétszázötvenet, már napokkal ezelőtt bezárták a bárokat, a sportolásra alkalmas helyiségeket, fitnesztermeket, táncklubok és uszodákat, szigorodtak az óvintézkedések az éttermekben, elmaradnak a szakmai találkozók, szalonok, vásárok, kongresszusok, a bevásárlóközpontokban és a felsőoktatási intézményekben pedig felére csökkentették az egyszerre jelen lévő emberek számát.

A kormány arra is figyelmeztetett, hogy a húsz és harminc év közötti korosztályban a százezer emberre jutó fertőzöttek száma elérte a nyolcszázat.  A kórházak leterheltsége elsősorban a fővárosi agglomerációban ad okot aggodalomra, miután Párizsban az intenzív ágyak felén koronavírus fertőzötteket ápolnak és a pozitív tesztek aránya tizenhét százalék, országosan pedig tizenkét százalék az arány az egy héttel ezelőtti héthez képest.  Az egészségügyi tárca kedd esti adatai szerint az utóbbi huszonnégy órában 12 993 új fertőzöttet regisztráltak, ami elmaradt a szombati csaknem huszonhétezres, és az azt megelőző napokon regisztrált több mint húszezres rekordoktól, de még mindig nagyon magas.  Az elhunytak száma hétfő óta száztizenhéttel 32 942-re emelkedett. A kórházi kezelésre és azon belül intenzív kezelésre szorulók száma is emelkedik, de kisebb ütemben, mint az esetszám: jelenleg csaknem nyolcezer fertőzött van kórházban, közülük 1642-en fekszenek intenzív ágyon, amire május óta nem volt példa, de elmarad a járvány első hullámának tetőzésétől, amikor is több mint hétezer-kétszázan voltak lélegeztetőgépre kapcsolva.

Forrás: MTI. Fotó: MTI/AP/AFP pool/Ludovic Marin

#wpdevar_comment_4 span,#wpdevar_comment_4 iframe{width:100% !important;} pestisracok.hu/sokkolo-bejelentesre-keszul-macron-a-jarvanyhelyzet-miatt/

Komment írása

Article Categories:
pestisracok
banner

Vélemény, hozzászólás?