márc 29, 2021
5 Views
0 0

Sokan lopnak közlekedési táblákat, pedig akár börtön is járhat érte

Written by

Sokan lopnak közlekedési táblákat, pedig akár börtön is járhat érte

Évente több száz táblát lopnak el a magyar közutak mellől annak ellenére, hogy akár 5 éves büntetést is kaphat az, aki ellop egy jelzést. Ha baleset is történik, akkor ez akár a 15 évet is elérheti. A táblákat legtöbbször gyűjteménybe viszik, de van, aki hólapátot csinál belőle. A sebességkorlátozó táblákat pedig születésnapokra szokták elvinni. Egyébként ilyen táblát vásárolni is lehet néhány ezer forintért. Az ATV Híradó riportja.

Korábban elsősorban az alaumínium értéke miatt vitték el a közlkedési táblákat azok, akik utána azt eladva jutottak jövedelemhez. Mostanra már nem éri meg ezért elvinni, mert ahogy azt a táblák hátulján jelzik, ezek már nem értékes fémből vannak. Ennek ellenére az ország útjairól százszámra tűnnek a jelzések.

“Az elkövetők vélhetően gyűjteményükbe viszik garázsdísznek vagy a négyszögletes táblák esetében akár hólapátnak is használhatják, de az is előfordul, hogy a sebesség korlátozó táblákat, a 30, 40, 50-es táblákat születésnapi ajándéknak lopják el. Korábban, mikor alamínium lemezes táblákat helyeztünk ki, akkor sokkal több lopás volt tapasztalható” – mondta el az ATV Híradójának Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

A szakamberek szerint kisebb-nagyobb veszélyt okozhatnak ezek a lopások. Egy-egy buszmegálló táblájának ellopása nem okoz nagy kockázatot, de elsőbbségadásra vonatkozó jelzések akár életveszélyt is teremthetnek.

“Útkereszteződésben találkozunk ilyennel, akkor nagyon nagyon figyelni kell, mert valószínű, hogy egy elsőbbséget szabályozó tábla hiányzik onnan. Aztán azon is múlik, hogy ismerős-e az a hely, rutinból megyünk vagy nem rutinból. Ha ismeretlen helyen látunk ilyet, akkor nagyon nagy körültekintéssel kell ott közlekedni” – magyarázta Nagy Lajos Márton autós szakoktató. 

A lopásokkal a tolvajok sokat kockáztatnak. Ha a hiányzó tábla miatt súlyos baleset történik, akkor a tolvaj, akár 15 évre is börtönbe kerülhet. A táblák ellopása már csak azért sem érthető, mert ezeket a gyártótól közvetlenül bárki megvásárolhatja néhány ezer forintért.

atv.hu

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20210329-sokan-lopnak-kozlekedesi-tablakat-pedig-akar-borton-is-jarhat-erte

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?