okt 13, 2020
4 Views
0 0

Sok fejfájással járhat ez az autósoknak

Written by

Közlekedési baleset sokféle módon következhet be, a szabály pedig az, hogy minden esetben a károsultnak szükséges bizonyítania, hogy az igénye mind jogalapját, mind pedig összegszerűségét tekintve megalapozott a másik féllel szemben – idézi az Origo a D.A.S. Jogvédelmi Biztosítót.

Ha a baleset során a károkozó, vagy egyébként a másik érintett jármű nem áll meg, feltétlenül hívni kell a rendőrséget. Hiszen a hatóságnak van meg arra a hatásköre, hogy kiderítse, ki volt a balesetben részes másik fél, károkozó. Főleg akkor, ha az adatai és a rendszáma sem ismert – jegyzik meg.

Attól függően, hogy mire jut a rendőrség a nyomozása során, nyílnak meg a kárigény érvényesítésének lehetőségei:

  • Ha beazonosításra került a másik jármű rendszáma, és a balesetért való felelőssége is igazolható, akkor a kötelező felelősségbiztosítójával, vagy annak hiányában a MABISZ által fenntartott Kártalanítási Számla terhére rendeztethető a kár.
  • Ha a rendőrség nem tudta a baleset okozó járművet és annak sofőrjét kétséget kizáróan beazonosítani, megtérülés nem várható. Ugyanis a kötelező felelősségbiztosításról szóló törvény alapján a MABISZ a Kártalanítási Számla terhére nem teljesíthet kifizetést, ha a kárt ismeretlen rendszámú jármű okozta. (Ez alól csak a személyi sérüléssel járó balesettel kapcsolatos igények képeznek kivételt.)

Megtérülés egy ilyen helyzetben legfeljebb a Casco biztosítási szerződés terhére történhet, amennyiben a károsult a baleset időpontjában rendelkezett a járművére érvényes szerződéssel.

Nyitókép: Pexels.com

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Belföld · Infostart.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?