okt 14, 2020
8 Views
0 0

Sikkasztás miatt letartóztatták a korrupciógyanúba keveredett Becciu bíboros bizalmasát

Written by

Rendkívüli hírlevél

Amit azonnal tudni kell

Az olasz pénzügyőrség őrizetbe vette Cecilia Marognát, a nemrég lemondott Vecciu bíboros egy bizalmasát, aki ellen a Vatikán elfogatóparancsot rendelt el, közölték a milánói hatóságok kedd este.

A 39 éves Marogna neve az Angelo Becciu volt bíboros nevével fémjelzett pénzügyi botrány miatt vált ismertté, ami miatt Becciu szeptember 24-én le is mondott a tisztségéről.

Margona egy Szlovéniában bejegyzett non profit szervezetet működtetett, amely Afrikában és Ázsiában tervezett humanitárius projektekre több mint 500 millió euró finanszírozást kapott a szentszéki államtitkárságtól, amikor a hivatal helyettes vezetője Angelo Becciu bíboros volt.Mint kiderült, a magát menedzsernek és nemzetközi közvetítőnek nevező Cecilia Marogna a pénzből kizárólag személyes költségeit fedezte, luxuscikkeket vásárolt belőle. A Vatikán korábban nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a nővel szemben sikkasztás vádjával, végül az olasz hatóságok fogták el, de átadták a Vatikánnak. 

A Vatikán nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a 39 éves olasz nővel szemben sikkasztás vádjával. Margona viszont egy helyi lapnak azt nyilatkozta, hogy egyetlen eurót sem lopott el.

A szeptember 24-én szentszéki tisztségeiről és bíborosi címéről is lemondott Becciu 2011 és 2018 között a vatikáni kormányként ismert szentszéki államtitkárság harmadik számú vezetőjeként dolgozott. Mandátuma idején sor került egy több mint 200 millió eurót érő londoni luxusingatlan megvásárlására, melyen a Vatikán a számítások szerint legalább 450 millió eurót veszített. A vatikáni ügyészségnek az olasz sajtóban közölt vádirata szerint Angelo Becciu és társai további több száz milliót tulajdonítottak el a pápai állam hivatalaitól, többek között a a Péter-filléreket, vagyis a világ minden részéből a Vatikánba érkező pénzadományokat őrző egyházi számlákat is kiürítették.

A vatikáni ügyészi vizsgálat 2019-ben indult, és eddig tíz személyt érint: Angelo Becciun kívül a volt bíboros egykori személyi titkárát Mauro Carlinót, a szentszéki államtitkárság volt adminisztrációs vezetőjét, Alberto Perlascát és munkatársát Fabrizio Tirabassit, valamint Tommaso di Ruzzát a Pénzügyi Információs Felügyelet (Aif) volt igazgatóját, aki az államtitkárság minden pénzügyi lépését aláírásával jegyezte. Idén júniusban a vatikáni csendőrség őrizetbe vette, majd kilenc nap fogda után szabadlábra helyezte Gianluigi Torzi olasz brókert.

Angelo Becciu korábbi sajtótájékoztatóján ártatlannak vallotta magát hangsúlyozva, hogy mindent tisztázni fog. Cecilia Marognával kapcsolatban kijelentette, hogy  munkakapcsolatban állt vele. (MTI, BBC)

Lépj be a Körbe október 20-ig, hogy október végén neked is küldjünk egy tiszteletpéldányt.


Belépek

Kapcsolódó

444.hu/2020/10/14/letartoztattak-a-korrupciogyanuba-keveredett-becciu-biboros-bizalmasat-sikkasztas-miatt

Komment írása

Article Categories:
444
banner

Vélemény, hozzászólás?