febr 23, 2021
4 Views
0 0

Salvini újranyitná Olaszországot, erre pedig most lett igazán esélye

Written by

Salvini újranyitná Olaszországot, erre pedig most lett igazán esélye

A bevándorlásellenes Liga pártelnöke az Italia7Gold TV-nek osztotta meg gondolatait. A mediterrán országban két hete oldódott meg a kormányválság. Giuseppe Conte távozásával az új miniszterelnök, Mario Draghi vezetésével a kabinetbe került Liga komoly tárcákat kapott meg, így könnyen lehet, hogy Salvini nyomására megindul a fokozatos nyitás. 

Bár Olaszország túl van a második hullámon, mikor is napi 30-35 ezer új koronavírus-fertőzöttet találtak a hatóságok, az európai átlaghoz hasonlóan a számok csökkenése után stagnálni látszik a napi fertőzési érték. Jelenleg naponta 12 ezer körüli új regisztrált beteget tartanak számon jelenleg az egészségügyi hatóságok. A számok visszaszorítása érdekében a római vezetés szigorú szabályokat léptetett életbe, többek között zárva vannak a konditermek, a színházak, uszodák és mozik, az éttermeknek pedig este be kell zárniuk.

Matteo Salvini, a Liga vezetője interjújában kifejtette, hogy a koronavírus miatti szigorításokat lazítani kell, mert drasztikus hatásai lesznek nemcsak a gazdaságra, hanem az emberek pszichéjére is.

Pusztító hatása lesz annak, ha nem nyitjuk meg ezeket a helyeket, a gazdaság sem bírja majd, de az emberek sem. Pszichológiai szempontból szörnyű, hogy senki nem mehet sehova, nincs semmi nyitva”

– mondta a Liga elnöke az Italia7Gold TV-nek adott interjújában.

Mint ismert, az Európai Központi Bank korábbi elnöke elnöke tíz napja fogadta el a miniszterelnöki megbízatást Sergio Mattarella olasz államfőtől. A római elnöki palotában elhangzott sajtónyilatkozatában Draghi közölte miniszterei névsorát. Kormányában szakértők és pártpolitikusok is helyet kaptak. A huszonhárom fős csapatból nyolc a szakértő, tizenöt pártpolitikus.  Az egészségügyi és gazdasági válsághelyzet orvoslására alakult csapatban a pénzügyminiszteri tárcát Daniele Franco, a jegybank eddigi vezérigazgatója kapta meg. A belügyminiszter a korábbi szakértő tárcavezető, Luciana Lamorgese maradt. A külügyminisztériumi tárcát továbbra is Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa vezeti. Az igazságügyminiszter az alkotmánybíróság volt elnöke, Marta Cartabia lett. Újdonságnak számít az idegenforgalmi, valamint a környezetvédelmi fejlesztésért felelős tárca felállítása. Az eddigi kormánypártok közül a legnagyobb parlamenti erő, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) négy, a baloldali Demokrata Párt (PD) három miniszteri széket kapott. A Draghi-kormányba belépő, Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) szintén három minisztériumot szerzett, és hasonlóan hármat kapott a jobboldali Liga is.

A Matteo Salvini vezette párté lett a jelentős súlyú gazdasági fejlesztési minisztérium, élén Giancarlo Giorgettivel, aki Salvini tanácsadójaként és Mario Draghi közeli barátjaként ismert. A Liga kapta meg az újonnan felállított idegenforgalmi tárcát, valamint a fogyatékkal élőkért felelős minisztériumot, amelynek létrehozását a Liga javasolta. Nem történt váltás az egészségügyi tárca élén, amit továbbra is Roberta Speranza, a baloldali Szabadok és Egyenlők (LeU) minisztere vezet. A Matteo Renzi vezette Élő Olaszország (IV) egy tárcát tartott meg a korábbi kormányban birtokolt kettő helyett. Az Öt Csillag Mozgalom a Mario Draghival tartott konzultációkon egy, az ökológiai átmenetért felelős csúcsminisztérium felállítását kérte. Mario Draghi létrehozott egy környezeti-energetikai fejlesztési minisztériumot, valamint tárca nélküli miniszterre bízta a digitalizáció fejlesztését is, mindkettőt szakértők vezetésével. A Demokrata Párt megtartotta a kulturális tárcát Dario Franceschinivel és a védelmi miniszteri széket Lorenzo Guerinivel, valamint megkapta a munkaügyi tárcát a párt főtitkár-helyettese, Andrea Orlando vezetésével.

Forrás: MTI, ANSA

pestisracok.hu/salvini-ujranyitna-olaszorszagot-erre-pedig-most-lett-igazan-eselye/

Komment írása

Article Categories:
pestisracok
banner

Vélemény, hozzászólás?