márc 30, 2021
4 Views
0 0

Salvini és Morawieczki Budapesten találkozik Orbán Viktorral

Written by

Csütörtökön lesz a találkozó, és a napirenden a Fidesz, a Liga és a PiS közötti új európai szintű szövetség szerepel.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke Matteo Salvinivel, az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga vezetőjével és a lengyel miniszterelnökkel, Mateusz Morawieckivel háromoldalú találkozón vesz részt csütörtökön Budapesten – erősítette meg Havasai Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár az MTI-nek kedden az olasz sajtó értesülését.

A találkozó napirendjén a Liga, a Mateusz Morawiecki vezette Jog és Igazságosság (PiS) és a Fidesz közötti európai szintű politikai szövetség szerepel.

Március elején Matteo Salvini már videó-kapcsolatban egyeztetett Orbán Viktorral többek között a vakcinázásról, a járvány utáni gazdasági helyreállításról, a migrációról és a családpolitikáról.

Matteo Salvini márciusban, miután a Fidesz kilépett az Európai Néppárt frakciójából, azt nyilatkozta, nem szerepel napirenden a Liga belépése az EPP-be. Az olasz Liga vezetője elmondta, hogy lengyelekkel és magyarokkal új európai parlamenti frakció létrehozásán dolgozik.

Arról, hogy Orbán Viktor egy nappal az EPP-frakcióból való kilépés után kijelölte az új irányt is a “COVID 2/114. Mindeközben Brüsszelben // Meanwhile in Brussels, Szamizdat 6.” címmel a Facebook oldalán, itt írtunk. A miniszterelnök akkor azt írta: most már “az EPP nélkül” a Fidesznek fel kell építenie az új európai demokratikus jobboldalt. Azok számára, akik nem akarnak migránsokat, nem akarnak multikulturalizmust, nem estek LMBTQ-őrületbe, védik Európa keresztény hagyományait, tisztelik a nemzetek szuverenitását, és nemzetüket nem a múltjuk, hanem a jövőjük részének tekintik”.

Novák Katalin pedig a múlt heten a Fidesz jövőbeni szövetségeseiről, a Matteo Salvini által vezetett Ligaval, illetve a lengyel kormánypárttal, a PiS-szel egy esetleges európai parlamenti új frakcióval, az együttműködésükkel kapcsolatos kérdésre a VRT flamand tekevíziónak azt mondta: “ez nem feltétlenül jelent új strukturát, vagy új frakciót most”. Nem strukturákban gondolkodunk, hanem cselekvésben és válaszokban, és a jövővel foglalkozunk, nem a múlttal – tette hozzá. A riporter kérdésére megerősítette, hogy valamilyen “mozgalmat” közösen terveznek a Ligaval és a lengyel kormánypárttal.

Novák Katalin konkrétumokat nem árult el, mint fogalmazott, “már nem kell túl sokat várni”, hogy kiderüljön, milyen politikai szövetség jön létre a Fidesz részvételével.

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210330-salvini-es-morawieczki-budapesten-talalkozik-orban-viktorral

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?