máj 26, 2021
15 Views
0 0

Rusvai: Felesleges az ellenanyagszint mérése

Written by

Rusvai: Felesleges az ellenanyagszint mérése

Szakmailag mindenképpen indokoltnak tartja egy harmadik vakcina beadását, például a Sinopharm esetében – mondta el Rusvai Miklós a Spirit FM Aktuál műsorában.

A szakértők már többször felhívták arra a figyelmet, hogy nem egyformák a vakcinák. Rusvai Miklós szerint bizonyos vakcináktól várható az, hogyha esetleg az antitestes védelem nem is elég magas, akkor is kialakul a használatuk esetén úgynevezett sejtes immunitás, viszont az inaktivált vakcinák a legkevésbé képesek arra, hogy sejtes immunitást létrehozzanak. A kérdésre, hogy egy tanulmány szerint akár egy éves védettségről is beszélhetünk, azt mondta: nem hozott újdonságot ez a tanulmány, hiszen számos koronavírus-fertőzést ismerünk, és egyetlenegy nincs ezek között olyan, amit csak egyszer lehetne elkapni. A koronavírust például a herpesz-fertőzéshez hasonlította, ami nem ad életre szóló védettséget.

Az EMA nem javasolja az AstraZeneca vakcina második adagját azoknak, akiknél fennállhat a vérrögképződés kockázata. Ehhez a legfrisseb hírhez tette hozzá Rusvai Miklós, hogy más vakcináknál is merült fel ilyen gyanú: a Johnson és Johnsonnál, vagy európai változatánál, a Janssennél is volt ilyen vérrögképződéssel való összekötése a vakcinának. Elég jól jelezhető az erre való hajlam, az úgynevezett vérlemezkeszám alapján – mondta el a virológus.

A vakcinák adta védelem kapcsán kiemelte, hogy ez egy idő után lecseng, tehát két-három év maximum, amíg védettséget ad. “Amikor már lecsengőben van az immunválasz, akkor természetes úton fertőződik az ember, és ezáltal kap egy újabb immunlökést, vagy egy újabb ingert az immunrendszere, és ilyenkor alakul ki tulajdonképpen a hármas szintű védelem. Például az lenne az ideális, ha most, miután megkaptam a vakcinát, és egy idő után csökken majd az immunszintem, akkor valamikor ősszel, vagy jövő év elején megkapnám a vírusfertőzést.” – magyarázta Rusvai Miklós.

[embedded content]

atv.hu

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20210526-rusvai-felesleges-az-ellenanyagszint-merese

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?