márc 29, 2021
11 Views
0 0

Rozáliát felfalja az öregségkór: 46 esztendősen 80 éves testben él, elviselhetetlen fájdalom gyötri

Written by

Az egykor masszőrként dolgozó, állapota miatt nyugdíjba kényszerülő nő alig egy éve tudta meg, hogy egy ritka kórban szenved. A láthatatlan betegség roncsolja Rozália sejtjeit, emiatt, ahogy ő fogalmazott, „gyorsított öregedés” zajlik le a szervezetében.

Hatéves koromtól kezdve éreztem, hogy valami nem stimmel velem. Folyamatos fejfájás, szédülés gyötört egész életemben. 14 éves koromban kezdtem el a reumatológiára járni, de a fájdalmaim nem enyhültek, sőt állandósultak. Orvostól orvosig rohangáltam, de senki sem jött rá, hogy mitől szenvedek, egészen 2019 januárjáig – kezdte Rozália, aki miután otthon összeesett, alig tudott lábra állni. Azután került a Ritka Betegségek Klinikájára, ahol a mitokondriális betegségek egyik fajtáját diagnosztizálták nála.

(A legfrissebb hírek itt)

A kór nagyon alattomos, a tünetek nem egyértelműek az érintetteknél: izomgyengeség, látászavar, nagyothallás, memóriazavar, cukorbetegség, epilepszia, migrén, pajzsmirigybetegség, felnőttként izomsorvadás léphet fel. Ezek hátterében gyakran a mitokondriumok, azaz az energiaképzésért felelős sejtalkotók hibás működése áll. A sejtekben energiahiány alakul ki, így a szövetek, szervek nem tudják ellátni a funkciójukat. A mitokondriális betegségek esetén hónapokba vagy akár évekbe is telhet a diagnózis felállítása.

Rozália szervezete túl gyorsan öregszik

Rozália szervezete túl gyorsan öregszik

– Több mint 30 évet vártam arra, hogy végre valaki komolyan vegyen. Úgy éreztem, bármilyen diagnózist is mondanak, megküzdök vele, mindennel szembe tudok nézni, csak tudjam végre, mi a bajom – folytatta történetét a nő, aki a negyvenes évei közepén már járókerettel közlekedik. A betegség belülről rombolja szervezetét, nem ráncokban, a mozgásában mutatkozik meg a kór.

A betegségem miatt elveszítettem a munkámat, túl gyengék a kezeim, segítség nélkül alig tudok járni. Asztmás vagyok, már-már elviselhetetlen izom- és gerincfájdalmak gyötörnek. Azért álltam ki a nyilvánosság elé, hogy megtaláljam a sorstársaimat és a történetemmel segítsem azokat, akik még nem kapták meg a biztos diagnózist. Nem szabad feladni, nincsenek egyedül!

Filmek témája

Az öregedés alapvető mechanizmusait rengetegen kutatják. Számos filmfeldolgozás készült a témában, talán az egyik leghíresebb a Brad Pitt és Cate Blanchett főszereplésével készült Benjamin Button különös élete. Benjamin Button nyolcvan﷯évesen születik, az idő múlásával pedig egyre fiatalabb lesz. A férfi 1918-ban látja meg a napvilágot New Orleansban, az I. világháború befejezésének pillanatában. Hosszú és különleges élete egészen a XXI. századig tart.

3500 beteg lehet itthon

Többek között a Semmelweis Egyetem Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetében foglalkoznak a Rozáliához hasonló esetekkel. A mitokondriális betegségek 2000-ből kevesebb mint 1 embert érintenek. Hazánkban közel 3500 mitokondriális beteg él. Rozáliát sorstársai a kekrozsacsoport.mito@gmail.com e-mail-címen érhetik el, az asszony az Emberi Erőforrások Minisztériumához szeretne fordulni, hogy segítséget kérjen állapotuk fenntartásához.

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, a Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja különböző bankok ajánlatait!


EXTRA AJÁNLÓ
Hogyan lehet olcsóbban vásárolni egy drogériában? Íme a titok! (x)
6 különleges ajándék nőknek húsvéta (x)

www.blikk.hu/aktualis/belfold/rozalia-ritka-betegseg-oregsegkor/38zlqjz

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?