okt 16, 2020
13 Views
0 0

Rossz sztereotípiákra figyelmeztet a Dumbo és A dzsungel könyve elején feltűnő felirat

Written by

A Disney+ katalógusában szereplő rajzfilmeket, köztük a Dumbo, a Pán Péter és A dzsungel könyve című klasszikusokat is olyan felirattal láttak el, melyek a produkciókban előforduló sztereotípiákra hívják fel a figyelmet.

Ez a műsor negatívan ábrázol és kezel embereket vagy kultúrákat. Ezek a sztereotípiák akkor is rosszak voltak és ma is azok

– olvasható a kiírásban, mely az említett rajzfilmek mellett a Macskarisztokraták, valamint a Susi és Tekergő lejátszásakor is megjelenik.

Üzenetében a Disney+ megjegyzi, ahelyett, hogy eltávolították volna a filmeket a programból, „inkább tudomásul akarják venni annak káros hatásait, tanulni akarnak belőle és párbeszédet kezdeni egy befogadóbb jövő megteremtése érdekében”.

A streamingszolgáltató először tavaly novemberben kezdte feliratozni a rasszizmussal kapcsolatos figyelmeztetéssel a katalógusában szereplő filmeket. Akkor azonban még rövidebb volt a figyelemfelhívó szöveg, és csupán annyit jegyzett meg, hogy eredeti formájában vetítik a produkciót, amely „esetleg azóta elavult kulturális ábrázolásmódot tartalmazhat”.

A BBC szerint a Disney+ szolgáltatásában egyes filmek, köztük az 1946-ban készült A Dél dala – Rémusz bácsi meséi, egyáltalán nem szerepelnek a rasszizmus megjelenítése miatt.

(MTI)

Kiemelt kép: WALT DISNEY / COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP

24.hu/kultura/2020/10/16/disney-dumbo-a-dzsungel-konyve-pan-peter-felirat-rasszizmus/

Komment írása

Article Categories:
24.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?