febr 20, 2021
2 Views
0 0

Romániában a beoltottak száma már meghaladta a fertőzöttekét

Written by

Romániában a beoltottak száma már meghaladta a fertőzöttekét

Romániában a koronavírus ellen beoltottak száma szombaton meghaladta a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttekét. Az oltási kampányt koordináló országos bizottság szombat esti összesítése szerint Romániában eddig 788 ezer embert oltottak be, közülük több, mint 562 ezren a második, emlékeztető adagot is megkapták. A stratégiai kommunikációs törzs szerint a járvány kezdete óta 777 ezer embernél mutatták ki a fertőzést, közülük csaknem harmincötezer jelenleg is beteg.

Romániában naponta 33–38 ezer ember kapja meg a vakcinát, az újonnan diagnosztizált újabb fertőzések átlaga pedig napi 2400 körül mozog. A beoltottak száma – az immunizációs kampány kezdete után kevesebb, mint két hónappal és a betegség romániai megjelenése után csaknem egy évvel – most ugrotta át az ismert fertőzések számát. A húszmilliós országban így már több, mint másfélmillióra tehető azok száma, akik – a betegségen átesve, vagy a betegséget megelőzni hivatott vakcina révén – ellenállóvá váltak a koronavírussal szemben. Romániában a napi esetszámok stagnálást jeleznek, az utóbbi hónapban már nem lassult a járvány terjedése.

Tavaly november végén a napi esetszám még többször meghaladta a tízezret, a fertőzésszám kéthetes átlaga megközelítette a 8500-at, az ismert aktív esetek száma pedig 120 ezer fölött volt. Az akkor kezdődött javuló tendencia megtorpanását jelzi, hogy a jelenleg is fertőzőként nyilvántartott aktív esetek száma – amely január végéig harmadára esett – februárban már nem csökkent, és továbbra is harmincötezer körül stagnál. Hasonlóképpen egy hónapja megtorpant a járványnak tulajdonítható elhalálozások számának csökkenése: míg tavaly december elején a napi százhatvan haláleset számított átlagosnak, január 21-éig az utóbbi kéthetes átlag napi nyolcvanra esett; a csökkenés azóta lelassult, jelenleg a napi hetven haláleset számít átlagosnak. Szombaton ötvenhét koronavírusos beteg vesztette életét Romániában.

Forrás: MTI; Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

#wpdevar_comment_4 span,#wpdevar_comment_4 iframe{width:100% !important;} pestisracok.hu/romaniaban-a-beoltottak-szama-mar-meghaladta-a-fertozotteket/

Komment írása

Article Tags:
· ·
Article Categories:
pestisracok
banner

Vélemény, hozzászólás?