ápr 5, 2021
1 Views
0 0

Románia már készül a júniusi nyitásra

Written by

Florin Cîțu miniszterelnök szerint Románia június elsején lazít a járványügyi korlátozásokon, és megteszi az első lépést a normalitás felé.

Hétfői sajtótájékoztatóján a miniszterelnök elmondta: olyan tárcaközi bizottságot hoz létre, amelyben valamennyi minisztérium képviselője jelen lesz, és mérlegelik, hogy a munkáltatói szövetségek, valamint a szakszervezetek képviselőit is meghívják. Ez a miniszterelnök által vezetett testület fogja kidolgozni a lazítás szabályait.

A miniszterelnök szerint az üzletek hétvégi nyitvatartására és az esti kijárásra vonatkozó, múlt héttől bevezetett korlátozások eredményesek voltak.

Láthatták, hogy ilyen körülmények között is meg lehet ünnepelni a húsvétot, két vallásfelekezetnek ez már sikerült, és biztos vagyok abban, hogy így lesz a következő időszakban is

– utalt a miniszterelnök a katolikusok és a protestánsok mostani ünnepére és az ortodoxok május eleji húsvétjára.

A miniszterelnök szerint azért lehet a lazításon gondolkozni, mert az adatok azt jelzik, hogy Romániában egy hete tetőzött a járvány harmadik hulláma. 

Bukarestben stabilizálódott helyzet, Temesváron és Temes megyében csökkenni kezdett a fertőzöttek napi száma.

Türelmet kért, és az érvényes szabályok betartását, hogy a jelenlegi irányt sikerüljön megtartani.

Florin Cîțu arra is kitért, hogy a legpesszimistább forgatókönyv esetén is május végéig ötmillió ember (a beoltandók 35 százaléka) kaphatja meg a védőoltást.

Jó esetben azonban a beoltottak száma akár a 6,3 milliót is elérheti. Hozzátette: ez azáltal válik lehetővé, hogy április és május hónapban az ütemterv szerint 8–8,3 millió adag oltás érkezik az országba. Szerinte július végére már tízmillió romániai beoltására lesz elegendő oltóanyag.

A miniszterelnök arra buzdította a politikusokat, közéleti személyiségeket, egyházi vezetőket, hogy népszerűsítsék az oltási kampányt, és értessék meg az emberekkel, hogy ez vezeti ki az országot a járványból.

Romániában múlt hét szerdától csökken a napi új esetek kéthetes átlaga. A hétfőn kora délután közzétett hivatalos adatok szerint a korábbi 24 órában 3611 új fertőzést jegyeztek, ami csak 65 százaléka a korábbi két hét átlagának. A hétfői statisztika azonban amiatt torzít, hogy a vasárnapi adatokat foglalja össze, amikor is kevesebb mint harmadannyi tesztet végeztek, mint a múlt hét hétköznapjain.

A hivatalos adatok azt jelzik, hogy a kórházakban még egyáltalán nem érzékelhető a járvány tetőzése. Hétfőre először emelkedett 14 ezer fölé a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma (14 165), és az 1400-at is meghaladja (1478) az intenzív terápiás osztályokon kezelt betegek száma. A hétfőn közzétett adatok szerint a járvány az elmúlt 24 órában 120 ember halálát okozta. A halottak száma enyhén elmarad a napi halálesetek kéthetes átlagától (133).

index.hu/kulfold/2021/04/05/florin-citu-junius-elsejen-megtesszuk-az-ujranyitas-elso-lepeset/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?