máj 30, 2021
9 Views
0 0

Rohamozó migránsok miatt elszaporodtak a rablások és mindennapos az erőszak

Written by

Rövid idő alatt így is több mint 8000 illegális migráns jutott át a városba, annyian, amennyien korábban soha. Voltak, akik a határkerítést ostromolva jutottak be a spanyol területre – hangzott el az M1 Unió 27 című műsorában.

Ceuta Spanyolország autonóm városa Afrikában. Marokkó tengerpartján helyezkedik el. A migránsok azért próbálnak rendszeresen bejutni ide, mert ez már hivatalosan spanyol, vagyis európai uniós területnek számít, ráadásul légvonalban mindössze 15–20 kilométerre van Spanyolország.

„Ilyen és ehhez hasonló jelentek korábban is voltak, még a 2015-ös migrációs krízis előtt is” – mondta Szabó Dávid külpolitikai elemző. Ugyanakkor ez volt az eddigi legnagyobb roham.

„Az Európára nehezedő migrációs nyomás, az illegális bevándorlás folyamatos, nem veszít semmit az intenzitásából. Csak annyiban változott az évek során, hogy azokon a helyeken, ahol határozott migrációellenes fellépést mutatnak a különböző európai uniós tagállamok, és például, mint hazánk kerítést építenek, vagy együttműködnek azokkal a nyugat-balkáni tagállamokkal, amelyek képesek megállítani ezt a migrációt, ezeken a helyeken enyhülhet időlegesen a nyomás” – mondta Szabó Dávid.

A kialakult helyzethez az is hozzájárult, hogy az egyik spanyol kórházban kezelik azt a szakadár vezetőt, aki függetlenné tenné Marokkótól a nyugat-szaharai térséget.

Mivel a spanyolok kezelésben részesítették, Marokkó ezért nem állta útját a migránsoknak.

Amit láthatunk, az egyébként egy olyan jelenség, amit kényszerített, tervezett migrációnak neveznek. A tömeges migráció, mint fegyver használata, amivel jelen esetben politikai célok elérésére zsarolási eszközként lehet alkalmazni, az, hogy tudatosan engedik, hogy a migránsok eljussanak a területre. Vannak videófelvételek, amelyek bizonyítják, hogy a marokkói határőrök megnyitották a kapukat, tehát engedték a migránsoknak, hogy a spanyol enklávé, Ceuta területére lépjenek – részletezte a jelen helyzetet Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője.

Bár az illegális migránsok betörése után több mint 5000 migránst kitoloncoltak a spanyol hatóságok, Ceutában mindennapossá váltak a rablások és az erőszak.

A rendőrség alig tud rendet tartani. Az eddig befogadásbarát baloldali spanyol kormány most szigorúbb fellépést ígért.

Alapvetően az látható, hogy Spanyolország most már egyre inkább elzárkózik a további, nagyarányú migránsok befogadásától. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a spanyol kormány látja, hogy Spanyolországban, ahol nagyobb arányban már jelen vannak a korábban érkezett illegális bevándorlók, nem sikerül a közrendet olyan mértékben fenntartani, ahogy az elvárható volna. Ezért már nem szeretnének újabb illegális bevándorlókat fogadni, mert látják, hogy ez a probléma csak tovább gyűrűzik, és egyszerűen nincs megoldás – hangsúlyozta Palóc André, a Századvég vezető elemzője.

Szabó Dávid szerint

Jelenleg Marokkó, illetve Ceuta lehet a schengeni zóna sérülékeny pontja.

„A spanyol–marokkói konfliktus miatt ismét napirendre kerülhet a migránsok kvóta szerinti elosztása” – erre figyelmeztet a Migrációkutató Intézet friss gyorselemzése. A spanyol kormányfő ugyanis az Európai Unió segítségét is kérte a helyzet rendezéséhez. A migránsok szétosztása azonban ismét feszültséget keltene a tagállamok között, hiszen több ország – köztük Magyarország – ellenzi azt. Még a kvótát eredetileg támogató Ausztria sem hajlandó egyetlen migránst sem átvenni Olaszországtól.

A kép forrása: Mandiner

Magyar Nemzet

hirtv.hu/hirtvkulfold/rohamozo-migransok-miatt-elszaporodtak-a-rablasok-es-mindennapos-az-eroszak-2522501?utm_source=feed&utm_medium=rss

Komment írása

Article Categories:
hírtv
banner

Vélemény, hozzászólás?