márc 28, 2021
5 Views
0 0

Rengetegen gyűltek össze, nem csak várandósok kaptak oltást a kismamáknak megnyitott oltóponton

Written by

A Semmelweis Egyetem kismamáknak felállított oltópontján tegnap gyakorlatilag minden nő kaphatott oltást, és több százan gyűltek össze az intézet Korányi utcai épületénél is, sokan úgy, hogy nem volt beutaló a kezükben, csak szerencsét próbáltak. Vasárnapra helyreállt a rend az oltópontoknál. A szakszervezet szerint a tanárok regisztrációjához szükséges honlap karbantartás miatt nem üzemel, pedig hétfő éjfélig mindenkit nyilvántartásba kellene venni. Azt is mondják, hogy korai az április 19-re előirányzott oktatási kezdés, a két héttel később érettségizők számára különösen. Az ATV Híradó riportja.

Tömött sorok kígyóztak a Semmelweis Egyetem Korányi utcai bejáratánál, egymás közvetlen közelében várakozó emberek álltak a Rókus Kórháznál. Szombaton több száz várandós kismama próbálta megkapni a vakcinát, miután Müller Cecília az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján zöld jelzést adott az ő oltásukra.

“A várandósokkal kapcsolatban új híreim vannak. Kialakult az a szakmai konszenzus, amely révén meg tudott fogalmazódni egy olyan ajánlás, amelyet rendelkezésre tudunk bocsátani az oltópontok részére és az oltóorvosok részére” – mondta az országos tiszti főorvos.

Még péntek este a Semmelweis Egyetem honlapján megjelent egy hír, miszerint szombattól extra oltópontot alakítanak ki a várandósok számára, ahol soron kívül, beutalóval kaphatják meg a vakcinát. A Telex információi szerint viszont sok százan beutaló nélkül is beálltak az egyre növekvő sorba. Így gyűlt össze a tömeg. Egy idő után az oltópont munkatársai úgy döntöttek, nem küldik el a jogalap nélkül érkezőket, őket is beoltották.

Híradónk stábja ma már sem a Korányi utcában, sem a Rókus kórháznál nem tapasztalt sorban állást. Az egyetem szombat este közleményben jelezte, vasárnaptól csak a várandósokat oltják, közülük is csak azokat, akik regisztráltak oltásra, van beutalójuk és terhesgondozási kis könyvük is.

Az EMMI híradónk kérdésére elmondta: a többi fővárosi, illetve vidéki várandósoknak fenntartott oltópont helyszínét a jövő hét közepén teszik közzé a koronavirus.gov.hu honlapon.

“Rendőrök és katonák mellett elindítja a regisztrált óvodai, iskolai és bölcsődei dolgozók oltását is” – közölte Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár nemrég.

cov.kir.hu – ezen a címen kellene minden olyan közoktatásban dolgozót regisztrálni, aki soron kívül meg szeretné kapni az oltást. Azonban ez a honlap karbantartás miatt jelenleg nem üzemel, egészen hétfő reggelig. Maruzsa Zoltán közlése szerint márpedig akik élni akarnak a különleges oltási lehetőséggel, azoknak a nevét az intézményvezetőknek hétfő éjfélig kell regisztrálniuk. Vagyis a legjobb esetben is mindenki hétfőn napközben rohanja majd meg az oldalt.

“Nemhogy leállt, hanem azt írták ki, hogy karbantartás miatt szünetel, tehát ez mintha egy tervezett dolog lenne, ami hát azért nagyon érdekes, mert azért elég komoly munka felvinni a dolgozókat egy rendszerbe” – mondta Híradónknak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője. Nagy Erzsébet kérdésre válaszolva elmondta, az érettségire készülő évfolyamokat nem szabadna visszaengedni az iskolákba.

“Senkit nem kéne visszaengedni, de őket meg aztán különösen nem. Pontosan azért, amit mondott, tehát össze-vissza fertőzik egymást a fiatalok és igazából az érettségijük, a szakmai vizsgájuk is veszélybe kerülhet ezáltal” – fogalmazott.

A Demokratikus Koalíció az idősek regisztráció nélküli beosztását követeli.

“Felszólítjuk a kormányt, szüntessék be a 60 év felettiek esetében az amúgy is kudarcos és alig működő regisztrációt, és oltsák be soron kívül azokat ebből korosztályból, akik megjelennek az oltópontokon” – hangsúlyozta Barkóczi Balázs szóvivő.

Az EMMI erre úgy reagált: “a baloldali pártok azonnal állítsák le az oltásellenes kampányokat, ne terjesszenek álhíreket a kórházakról és a Mentőszolgálatról”.

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210328-rengetegen-gyultek-ossze-nem-csak-varandosok-kaptak-oltast-a-kismamaknak-megnyitott-oltoponton

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?