ápr 21, 2021
8 Views
0 0

Rendhagyó kiállítással készül az Ócsai Tájház

Written by

Annak érdekében, hogy a járványügyi korlátozások miatt zárva tartó intézmény értékei továbbra is eljussanak a nagyközönséghez, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság fenntartásában lévő intézmény több virtuális kezdeményezést is indított. Ezúttal a 19-20. század fordulóján élt ócsai, polgárosodó parasztság viseletét bemutató Népviseleti Babagyűjtemény kerül fókuszba, ami 2008 óta az Ócsai Tájház egyik legnépszerűbb kiállítása.

A „kifordított tájház” alkalmával a viseletekhez köthető tárgyak a tájházegyütteshez tartozó négy porta nagykapuja előtt felállított vitrinekben lesznek megtekinthetőek 2021. április 24.-én (szombaton), 10 és 14 óra között. A bemutatott tárgyak között lesznek hímzett zsebkendők, cérna-, és felsőkendők, hímzés motívumok és a varráshoz, hímzéshez kapcsolódó egyéb apró tárgyak is.

(A legfrissebb hírek itt)

Tavaszi séta az ócsai Öregfaluban

Ócsa településmagja, a mai Öregfalu, az Árpád-kor óta folyamatosan lakott terület. Az itt álló Református Műemlék Templom a román stílusú magyar építészet egyik legfontosabb emléke, a templom szomszédságában pedig hét portából álló tájházegyüttes található. A kis utcákról jól belátható udvarok és a nádfedeles épületek felejthetetlen sétára invitálják az érdeklődőket.

Egy nap népviseletben

Az Ócsai Tájház munkájának fontos feladata a helyi viseletek megőrzése, néprajzi jelentőségük kutatása és a helyi szokások éltetése, de a gyűjtemény szakszerű kezelése és bemutatása mellet nagy hangsúlyt kap a gyermekek és családok élményszerű bevonása is.

Az intézmény munkatársai személyesen is elkötelezettek a népviseleti hagyomány életben tartásában – minden alkalmat megragadnak, hogy a teljes viseletet magukra öltve, élőben mutassák meg a látogatóknak a helyi viseletek puritán eleganciáját.

A pandémia elzár minket a látogatóktól. Ez nagy hiányérzetet okoz a kollégákban is, így született meg a „kifordított tájház” ötlete. Hétvégente sok látogató érkezik a településen és a környező kiránduló helyekre, így adott a lehetőség, hogy a Népviseletek Napja alkalmából a viseleti gyűjteményre helyezzük a hangsúlyt. Az eseményen ugyan nélkülöznünk kell a látogatókkal való személyes kontaktust, de az utcán sétálók, az udvarokba betekintve láthatnak minket viseletben tevékenykedni – mondta Kormos Rebeka tájház vezető.

A program további részletei az ocsaitajhaz.blog.hu oldalon olvashatóak.

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Fájdalmas együttlét? Valószínűleg ez okozhatja (x)
Vigyázat: ezért gyakori a felfázás tavasszal! (x)

www.blikk.hu/eletmod/tippek/tajhaz-ocsa-nepviselet-napja/0smbh5b

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Életmód
banner

Vélemény, hozzászólás?