ápr 28, 2021
4 Views
0 0

Rendeleti úton iktatja ki fontos fiskális szabályát a kormány

Written by

A Költségvetési Tanács 2022-es költségvetésről alkotott véleményéből már kiderült, hogy a kormány a Stabilitási törvény módosítására is készül, ugyanis a jelenlegi magyar szabályok szerint csak akkor lehet 3% felett a deficit, ha a GDP zsugorodik.

A szerdán megjelent kormányrendelettel tulajdonképpen ezt teszi meg a kormány, ugyanis rendeleti úton függeszti fel a veszélyhelyzet idejére a fiskális szabályrendszer egyik elemét. A rövid rendelet így szól: “a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet szerinti

veszélyhelyzet ideje alatt a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 3/A. § (2) bekezdését nem kell alkalmazni.

A stabilitási törvény ezen pontja mondta ki, hogy a kormányzati szektor egyenlegét úgy kell meghatározni, hogy a) összhangban legyen a középtávú költségvetési cél elérésével, és b) annak hiánya ne haladja meg a bruttó hazai termék 2. § (1) bekezdés b) pontja szerint számított mértékének 3%-át.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kormány rendeleti úton adott magának lehetőséget arra, hogy a jövő kedden benyújtandó 2022-es költségvetési törvényjavaslat esetében ne kelljen alkalmazni a 3% alatti deficitszabályt, de ugyanígy mentesíti az éppen átírás alatt lévő 2021-es büdzsét is, hiszen idén is gazdasági növekedés várható (nem pedig recesszió), és közben a kormány 7,5%-ra emeli a hiánycélt a GDP arányában. A stabilitási törvény eddig csak akkor adott lehetőséget 3%-nál magasabb hiánycélra, amikor az adott évben zsugorodott a gazdaság.

Nem váratlan és logikus lépés

Itt jegyezzük meg, hogy a lépés egyáltalán nem váratlan. Az Európai Bizottság szintén úgy döntött, hogy a járvány okozta rendkívüli helyzetre tekintettel 2022-ben is fenntartaná az általános mentesítő záradékot az uniós szintű költségvetési szabályokkal kapcsolatban. A 2021-es költségvetés módosításából már kiderült, hogy mivel az uniós szabályok idénre is megengedik a 3% feletti deficitet, de a stabilitási törvény csak recesszió idején engedi ezt meg, ezért a kormány megfogadja a KT javaslatát és a stabilitási törvényt is módosítják. Az akkori ígéretek szerint a módosítást a 2022-es büdzsé benyújtásával párhuzamosan terjeszti az Országgyűlés elé a pénzügyminiszter, a 2022. évi költségvetést megalapozó törvényjavaslatban.

A szerdai rendelet alapján viszont úgy tűnik, ezt egyelőre rendeleti úton oldotta meg a kormány. A rendelet a kihirdetést követően, vagyis csütörtökön már hatályba is lépett. A rendelet május 23-án hatályát veszíti, azonban a veszélyhelyzet akár őszig is tarthat a korábbi kormányzati tervek szerint.

A lépés kapcsán azt is érdemes kiemelni, hogy logikus, hiszen a meglévő fiskális szabályrendszerből az következett volna, hogy a járvány okozta gazdasági kilábalás közepette erőteljes költségvetési szigort kell alkalmaznia a kormánynak 2021-ben és 2022-ben is. A szabályrendszer lazításának köszönhetően viszont a kormány így lehetőséget ad magának, hogy 2021-ben az eredetileg elfogadott 2,9%-os hiánycél helyett 7,5%-os hiánycél legyen, míg 2022-ben ne 3%-ra csökkenjen vissza a deficit, hanem csak 5,9%-ra.

Más kérdés, hogy ezzel a jelek szerint a Magyar Nemzeti Bank és a Költségvetési Tanács nem ért egyet. A KT kedden megjelent véleményéből és a jegybank közleményéből egyértelmű üzenet volt kiolvasható: kisebb hiányt tartanak célszerűnek, ami közelebb van a 3%-hoz.

A Pénzügyminisztérium szerdán közleményben reagált a KT javaslatára. A tárca úgy érvelt, hogy a hiányszint mértékét fokozatosan célszerű mérsékelni, annak érdekében, hogy a költségvetési politika a gazdaság újraindítását minél nagyobb mértékben támogatni tudja. Vagyis miközben a PM a lassabb hiánylefaragás mellett van, addig a jegybank a gazdaság túlfűtöttsége okán aggódik a fékezett hiánycsökkentés miatt. Ez egy újfajta konfliktushelyzet a két gazdaságpolitikai iránytó között.

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök (k) szavaz az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 27-én. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

www.portfolio.hu/gazdasag/20210428/rendeleti-uton-iktatja-ki-fontos-fiskalis-szabalyat-a-kormany-480822

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Gazdaság · portfolio.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?