máj 3, 2021
7 Views
0 0

Rekordot állított fel a NASA marshelikoptere

Written by

Új fejezet kezdődik a NASA kísérleti marshelikopterének missziójában – írja az MTI. Az Ingenuity pénteken harmadik próbálkozásra sikeresen teljesítette negyedik tesztrepülését, melyet eredetileg múlt hét csütörtökön hajtottak volna végre. Az előző két alkalommal szoftverhiba gátolta meg a tesztet. A NASA mérnökei már korábban közölték, hogy valószínűleg csak a repülési kísérletek 85 százaléka lesz sikeres.

Az 1,8 kilogrammos drón 226 métert tett meg két perc alatt, és 5 méteres magasságba emelkedett.

Ennél messzebbre, illetve magasabbra még nem jutott.

Az Ingenuity előreláthatóan a héten repül ötödik alkalommal, a manőver már nem a tesztfázis, hanem a demonstrációs fázis része lesz. A repüléssel a gépet új parkolóhelyre teszik, hogy szabad helyet biztosítsanak a Perseverance-nek. A marsjáró a vörös bolygó Jezero-kráterének talajából fog mintát venni. Májusban terveznek még egy hatodik és hetedik repülést is, és ha minden a tervek szerint folytatódik, a robothelikopter küldetését meghosszabbítják.

Handout / JPL / Caltech / NASA / AFP

Az Ingenuity repülése nem egyszerű, részben a Mars rendkívül ritka légköre miatt. A drón vízszintesen forgó légcsavarjainak percenként 2400 forgást kell megtenniük a felemelkedéshez, vagyis nagyjából ötször annyit, mint egy helikopternek a Földön. Az ultrakönnyű robot a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg a Marsra február 18-án, a drón április 3-án vált le.

A Perseverance olyan kőzetmintákat fog gyűjteni, amelyek az egykori potenciális élet nyomait őrizhetik. A vizsgálat során azokra az adatokra támaszkodik majd, amelyeket a helikopter gyűjtött korábban.

24.hu/tech/2021/05/03/ingenuity-mars-helikopter-nasa-repules/

Komment írása

Article Tags:
· · · · ·
Article Categories:
24.hu · Tech
banner

Vélemény, hozzászólás?