okt 17, 2020
7 Views
0 0

Rejtélyes titok dönti el Pusztaház örököseinek sorsát

Written by

Hosszú évek óta zajlik a Jarndyce kontra Jarndyce per, amely azt hivatott eldönteni, hogy számba vehető örökösök közül kié legyen a mesés birtok. Nehéz azonban eligazodni az egymásnak ellentmondó végrendeletek között, arról nem beszélve, hogy a bírósági huzavona több érintettet is már romlásba döntött. Az örökösök legifjabb generációja, Ada és Richard. Az unokatestvérek Pusztaház jóságos ura, John Jarndyce gyámsága alá kerülnek a nagykorúságuk betöltéséig, és az árvaházban, majd nevelőintézetben nevelkedett Esther Summersont lesz a nevelőnőjük. A lehetséges örökösök egyike Lady Deadlock is, akinek sorsa rosszra fordul, amikor a férje ügyvédje, Mr. Tulkinghorn felfedezi rejtett titkát, és abból előnyt akar kovácsolni.

(A legfrissebb hírek itt)

Kedvcsinálónak a sorozat zenei témája:

[embedded content]

Mindhárman Pusztaházba költöznek. Hamarosan fény derül Richard és Ada egymás iránti érzelmeire. Richard azonban Londonba megy, hogy megkezdje egyetemi tanulmányait, miközben Mr. Woodcourt, a meleg szívű és vonzó fiatal orvos igen jó benyomást tesz a kissé szemérmes Estherre. Eközben John Jarndyce is egyre nagyobb vonzalmat érez a fiatal teremtés iránt. De a szép, ám fagyos Lady Dedlock sorsa is rosszra fordul, amikor a férje ügyvédje, Mr. Tulkinghorn rájön a sötét titkára, és megzsarolja.

Richard és Ada (Fotó: RAS-archív)

Richard és Ada (Fotó: RAS-archív)

Amerikai és angol televíziósok fogtak össze 2005-ben, hogy sorozatot készítsenek Charles Dickens hazánkban kevésbé ismert, de méltatói szerint egyik legkitűnőbb regényéből, az Örökösökből. (Más címén a Jarndyce-örökösök.) Igényes adaptáció született, mely hitelesen ábrázolja a tizenkilencedik századi Anglia viszonyait, milyen volt az élet a szigetországban. Esther és az árva testvérpár szenvedéseinek és boldogulásának történetén keresztül mutatja be, hogyan emelkedik „az elaggott bűnözőként” működő igazságszolgáltatás az erkölcs, a jog és az igazságosság fölé.

A 2005-ös sorozat szereplőgárdája (Fotó: RAS-archív)

A 2005-ös sorozat szereplőgárdája (Fotó: RAS-archív)

A sorozat húzóneve Gillian Anderson. A színésznő a kilencvenes évek elején, az X-aktákkal robbant be köztudatba. Scully ügynök szerepe egyszerre áldás és átok volt számára, a hihetetlen népszerűség mellett be is skatulyázta. Nem kis erőfeszítésébe került, hogy tehetségét más műfajban is bizonyítsa (Az utolsó skót király, Háború és béke, Hajsza).

Lady Dedlock szerepében Gillian Anderson (Fotó: RAS-archív)

Lady Dedlock szerepében Gillian Anderson (Fotó: RAS-archív)

Esther szerepében Anna Maxwell Martin látható. A negyvenhárom éves angol színésznő Beverleyben született, és minden vágya az volt, hogy színésznő legyen. A Drámai Művészetek Királyi Akadémiáján tanult és első sikereit a színpadon aratta. 2002-ben, A Midsommer-gyilkosságok (Kisvárosi gyilkosságok) krimisorozat egyik epizódjában állt először kamera elé. A figyelmet az Észak és Dél című sorozatban hívta fel magára, majd olyan filmekben remekelt, mint a Jane Austen magánélete, Philomena – Határtalan szeretet és a Tíz kicsi katona.

Patrick Kennedy (Richard) és Carey Mulligan (Ada) (Fotó: RAS-archív)

Patrick Kennedy (Richard) és Carey Mulligan (Ada) (Fotó: RAS-archív)

Érdemes még elidőzni a korábbi film- és tévés feldolgozásoknál. Az első (néma)film-változatot ugyanis 1920-ban (!) forgatta a hihetetlenül termékeny Maurice Elvey rendező, aki 1913 és 1958 között nem kevesebb, mint 196 filmet készített. Lady Dedlockot a korszak sztárja, Constance Collier (Macbeth, Karenina Anna, A kis Lord), míg Esthert Bertha Gellardi alakította, akinek ez volt az egyetlen filmszerepe. Két esztendővel később a Sybil Thorndike-Betty Doyle párossal forgatta az újabb adaptációt Harry B. Parkinson. Thorndike neve ismerősen csenghet az olyan későbbi filmjeiből, mint a Rémület a színpadon és A herceg és a táncosnő. 1926-ban a rendezőpáros Lee De Forest és Widgey R. Newman 10, azaz tízperces rövidfilm-változattal hívta fel magára a figyelmet.

Diana Rigg az 1985-ös sorozatban (Fotó: BBC)

Diana Rigg az 1985-ös sorozatban (Fotó: BBC)

A második világháború utáni első feldolgozásra, egy tizenegy részes tévésorozatra egészen 1959-ig kellett várni. Lady Dedlockot, illetve Esther két, nálunk kevésbé ismert színésznő, Iris Russell, valamint Diana Fairfax játszotta. Diana Rigg-get viszont aligha kell bemutatni. Az 1985-ös, nyolcrészes sorozat sztárja rengeteg filmben, sorozatban játszott, volt Bond-lány (Őfelsége titkosszolgálatában), szerepelt Agatha Christie krimikben (Nyaraló gyilkosok, A vád tanúja), és klasszikus drámákban (Julius Caesar, Lear király) Láthattuk a Trónok harcában és a Viktóriában, alig egy hónapja hunyt el. Suzanne Burden viszont Esther szerepében lett ismert, azóta is a képernyő kedvence.

Szilágyi G. Gábor

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Sajtrajongók figyelmébe: most döbbenetes áron vehetjük meg a kedvencünket (x)
A terhesség kellemetlenségei: így is enyhíthetjük a hangulatingadozást (x)

www.blikk.hu/sztarvilag/filmklikk/pusztahaz-orokoseinek-sorsa/tdvpt21

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?