márc 29, 2021
4 Views
0 0

Régésztörténetek – Új virtuális kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban

Written by

A Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Örökségvédelmi Igazgatósága (MNM RÖG) a miskolci Herman Ottó Múzeummal együttműködve 2018 és 2020 között 17 hektáron, 12 helyszínen végzett régészeti ásatásokat a leendő Miskolc-Kassa autópálya nyomvonalán.

Az intézmény szakemberei kutatásaikkal nem csupán egy-egy lelőhelyet tártak fel, hanem egy több évszázadot átívelő metszetet rajzoltak a Hernád-folyó völgyéről. Eredményeikről most egy új virtuális kiállítás nyílik Régésztörténetek címmel, valamint a Nemzeti Múzeum HELY című online ismeretterjesztő sorozatához egy kerekasztal-beszélgetés is kapcsolódik.

(A legfrissebb hírek itt)

A Nemzeti Múzeum kutatásai azt bizonyítják, hogy a Miskolctól északkeletre húzódó térséget már a múltban is élénk forgalom jellemezte. Az Alföld északon legtovább a Hernád mentén nyomul be a hegyek közé, így a folyóvölgy egy olyan természetes útvonal, ami évezredeken át biztosította a kapcsolatot a Kárpát-medence belső tájai és Észak-Európa között. Ahol a Hernád ártere a környező dombokkal találkozik, az eltérő jellegű területek érintkezési vonala mentén a régészeti korokban egy hosszú települési lánc jött létre. A folyóvölgybe jobbról-balról befutó patakok oldalvölgyeinek a Hernád-síkra néző bejáratai igen jó lehetőséget kínáltak a megtelepedésre. Ezek közül az életkamrák közül régészeti szempontból kiemelkedő terület Encs környéke, a tervezett autópálya Forrás-hegyi pihenője.

A Hernád-völgy miskolci kapuja és a Kassai-medence között félúton, ahol ma autópálya pihenő épül, korábban egy fogadó működött, még korábban egy honfoglalás kori temető volt, azt megelőzően pedig a szkíták és egy erődített bronzkori település lakói is úgy gondolták, hogy ez a legjobb hely a megtelepedésre. Hasonlóan kedvelt volt a Hernád völgye már az újkőkor folyamán is, amire a korai földművesek nyomai utalnak a mai Garadna, valamint Novajidrány határában. Ugyancsak Garadnán került elő egy germán, vandál település részlete, ahol a feltárt több tucatnyi szénégető gödör alapján valószínűsíthetjük, hogy a lakosság nagy része e helyen szénégetéssel foglalkozott.

2021. március 31-én 18 órakor a Magyar Nemzeti Múzeum Facebook-oldalán kezdődő kerekasztal beszélgetés alatt megismerhetitek a „hely szellemét”: régészek mesélnek a Hernád völgyének feltárásáról, egy munkanapjukról, a régészélet kihívásairól és szépségéről.

A kerekasztal résztvevői:

Balogh Bodor Tekla, Sörös Franciska Zsófia, Fábián Szilvia, Czifra Szabolcs, Csergő Ákos, Nicklas Larsson, Takács Richárd régészek, az MNM RÖG munkatársai.

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Vajon engedélyezett az együttlét „azokon” napokon? (x)
„Azt hittem, nem lehet kisbabám” – Emiatt nem tudott teherbe esni a fiatal nő (x)

www.blikk.hu/eletmod/tippek/virtualis-kiallitas-a-magyar-nemzeti-muzeum/1e8fq2t

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Életmód
banner

Vélemény, hozzászólás?