ápr 29, 2021
6 Views
0 0

Rege az igazi csodaszarvasról: Hófehérkék tanyája a magyar erdő – videó

Written by

Ez nem mese, nem is legenda: hófehér szarvasok és őzek járják a magyar erdőket! Egymás után kerülnek fel az internetre a megdöbbentő találkozásokat ábrázoló felvételek. Februárban a nógrádi Mátraverebélynél fotóztak egy hófehér szarvast, majd március elején Beregsurány közelében sikerült lencsevégre kapni egy hatalmas dámbikát.

(A legfrissebb hírek itt)

De láttak fehér őzet is a Tapolca-medencében. A képeket látva a hun-magyar mondakörben megismert Csodaszarvas legendája jut eszébe az embernek.

Nem csak a vadonban, hanem a hazai gazdaságokban is feltűnnek fehér egyedek /Fotó: magyarmezogazdasag.hu Nényei Borbála

Nem csak a vadonban, hanem a hazai gazdaságokban is feltűnnek fehér egyedek /Fotó: magyarmezogazdasag.hu Nényei Borbála

Legutóbb két napja sikerült a kamerájával rögzíteni egy döbbenetes felvételt a Blikk olvasó-riporterének. Balogh Roland a tanyájáról elindulva a csongrádi erdőt járta, amikor a fák közül kilépett elé a tisztásra egy csodálatos fehér szarvas. Perceken át videózta az állatot, mígnem az a társaival együtt bevetette magát a rengetegbe. A csodálatos felvételért jár a Blikk tízezer forintos jutalma Rolandnak, aki elmesélte a váratlan találkozás részleteit is.

„Tanyán élek, törekszem az önellátásra, amit tudok, megtermelek. Szerda délelőtt indultam be biciklivel Ásotthalomra, majd a postáról mentem vissza haza a homokos földúton” – idézte fel a szerencsés pillanatok előzményét a fiatalember, aki fekete ribizliből szedett le pár vesszőt. „Ekkor megláttam mintegy kétszáz méterre a hófehér szarvast. Megálltam, majd a bokrok takarásában próbáltam megközelíteni és óvatosan meglesni. Szinte éreztem, hogy közelebb fog jönni, ezért gondoltam, készítek egy videót” – mondta lapunknak.

A felvétel tényleg mesebeli, az erdő csendje mellett csak a madárcsicsergés hallatszik a háttérben. A hófehér szarvas pedig – mintha csak direkt mutogatta volna magát Rolandnak – zavartalanul legelészett, egyre közelebb lépdelve hozzá. Pillanatokra feltűnt a csorda többi tagja is. Két teljes percen át látható a felvételen a különleges vad, míg végül – mintha felfigyelt volna az operatőrre – a társaival együtt eltűnt a fák között.

Balogh Roland több mint két percig filmezte az elé baktató hófehér gímszarvast /Fotó: BALOGH ROLAND

Balogh Roland több mint két percig filmezte az elé baktató hófehér gímszarvast /Fotó: BALOGH ROLAND

„Nagyon ritka, de mint ahogy az emberek esetében, előfordulhatnak különleges albínó példányok az erdei vadak, így a szarvasok között is. Ezek az állatok vadászhatók, nem élveznek külön védelmet a jogszabályok szerint” – mondta a Blikk kérdésére egy igazságügyi vadászati szakértő. Mint mondta, sok éve járja a hazai erdőket, vadászik is, de soha nem találkozott hasonló példánnyal. „A fehér állatok életben maradási esélye kisebb a társaikénál. Nehezen tudnak elrejtőzni a fák között a rájuk vadászó ragadozók elől, s betegségek is könnyebben támadhatják meg. És persze, az ember között is akad, aki erre a trófeára hajt, ám mindezek ellenére időről időre felbukkannak a hazai erdőkben” – mondta a szakértő.

Videó a fehér szarvasról:

(Ez is érdekelheti: Nagyon édes: kiselefánt született a budapesti állatkertben – videó)

www.blikk.hu/aktualis/belfold/asotthalom-gimek-damszarvasok/zx1c1e5

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?