márc 30, 2021
3 Views
0 0

Rádióhullámok láthatják el árammal a viselhető eszközöket

Written by

2021. március 30. 17:48, kedd

A megalkotott modul akár az alkarra is felragasztható.

Huanyu “Larry” Cheng kutatásvezető és a Pennsylvaniai Állami Egyetem dolgozó kollégái egy olyan megoldást fejlesztettek ki, amely a nagy frekvenciájú elektromágneses hullámokat veszi és egyenárammá alakítja át. A rendszert úgy alkották meg, hogy akkor is működjön, ha elhajlott vagy más hatások érték. Éppen ez teszi lehetővé, hogy a fejlesztés akár közvetlenül valakinek az alkarjára is felragasztható legyen.

Jelenleg már számos olyan eszköz létezik, amelyek pont annyi áramot termelnek, amennyi egy kis méretű készülék működtetésére elegendő. Az egyik napelemekre épül, de csak akkor biztosít áramot, ha elég világos van, éjszaka a beépített akkumulátorra kell hagyatkoznia. Más termékek a szervezet mozgási energiáját alakítják át, de ha valaki nem mozog, akkor értelemszerűen nem alkalmazhatók. A hőmérséklet-különbségeket kihasználó áramtermelő egységek pedig nyáron kiesnek, mert akkor a hőmérséklet-különbségek viszonylag kicsik.

Huanyu Cheng elmondta, hogy e megoldások egyikét sem akarták kiváltani, hanem arra törekedtek, hogy folyamatos és stabil áramellátását biztosítsanak. A rendszer működik, egyetlen hátránya, hogy a konkurens fejlesztéseknél kevesebb áramot termel. Ennek ellenére a termelt árammennyiség a legtöbb készülékhez tökéletesen elegendő. A szakember közölte, hogy a következő lépésük az lesz, hogy a megalkotott modulok miniatürizált változatait is kifejlesszék. A platform előnye, hogy zökkenőmentesen ötvözhető más egységekkel, bővíthető vagy akár új alkalmazásokhoz is hozzáigazítható.

sg.hu/cikk.php?cid=144972

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
SG.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?