ápr 6, 2021
2 Views
0 0

Putyin akár 2036-ig maradhat – erősen limitálta a “felvilágosító tevékenységet” az iskolákban

Written by

Vlagyimir Putyin rábólintott arra, hogy akár még további 15 éven át ő legyen Oroszország elnöke. Hétfőn írta alá azt a törvényt, amely „törli” eddigi elnöki periódusait és ezáltal úgy kezelik őt, mintha most először lenne államfő. Az orosz alkotmány értelmében így még két cikluson át betöltheti a funkciót.

Putyin a pandémia során egy ideig eltűnt a nyilvánosság elől. Egyes tényfeltárók szerint az elegáns dél-orosz üdülővárosba, Szocsiba vonult vissza, ahol a tévészereplésekhez felépítették neki Moszkva-környéki rezidenciája dolgozószobájának pontos mását.

A kremlinológusok közben azt találgatták, hogy meggyengült az egészségi állapota és hogy az utódláson gondolkodhat.

Mostani lépéséből úgy tűnik – mégha fel is merült benne az ötlet, hogy átadja másnak a stafétabotot –, az időpontot ő akarja megválasztani.

Az új törvény hivatalosan csak két elnöki periódust engedélyez egy 35. életévét betöltött, 25 éve folyamatosan Oroszországban élő, más állampolgársággal vagy korábbi külföldi lakhatási engedéllyel nem rendelkező orosz állampolgár számára.

Azt a lehetőséget is kizárja, amit korábban Putyin is kihasznált: két ciklus után 2008-ban cserélt miniszterelnökével, Dmitrij Medvegyevvel, majd Medvegyev elnöksége után visszatért. Az új törvény mentességet biztosít a két politikusnak a jogi felelősségrevonástól.

A jogszabály meghatározza azt is, kiből lehet képviselő az Állami Dumában. Ezek szerint büntetése letöltése után öt éven át tilos az olyan személy képviselői jelölése, akit „közepes súlyosságú bűncselekmény miatt” ítéltek el.

Alekszej Navalnij ellenzéki vezető így például csak hét és fél év múlva indulhatna parlamenti képviselőként.

Erősen rá utalónak tűnik az a Putyin által aláírt törvény is, amely öt év fegyenctelepen letöltendő büntetéssel sújtja azokat, akik „háborús veteránok becsületét sértették meg vagy a nácizmust védték”.

Navalnijt februárban 9500 eurónak megfelelő bírságra ítélték egy II. világháborús veterán elleni becsületsértés miatt – miután kifogásolta, hogy az idős ember épp egy olyan videóban szerepelt, amely az elnöki hivatali időszak limitjének eltörlését sürgette.

Putyin továbbá egy olyan törvényt is aláírt, amely szabályozza „a felvilágosító tevékenységet”. Erre „azért volt szükség, mert az eddig érvényben lévő törvény lehetővé tette a külföldi erőknek, hogy az oktatási rendszerben széleskörű propagandatevékenységet folytassanak”. Az oktatási és kutatási szférában viszont bírálták a jogszabályt, mert a tudósok szerint így nehéz lesz külföldi szakértőket meghívni előadásokra vagy önkéntes projektekre – írt a hírről a Newsru nevű portál.

Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Infostart.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?