máj 3, 2021
8 Views
0 0

Pusztinai csángók: „Szent István gyermekei” hálásak a Szombathelyi Egyházmegye adományáért

Written by

A faluban él Nyisztor Tinka, a néprajztudományok doktora, aki a Magyarul imádkoznak Szent István gyermekei a templomban című imádságos szöveggyűjtemény szerkesztője. 

Nyisztor Tinka 2000-ben hallotta először ezt a kifejezést Magyarországon: Csoóri Sándor nevezte ezeket a csángó embereket „Szent István gyermekeinek”. Abban az évben kaptak egy szép zászlót is, arra is „Szent István gyermekei” szöveg került fel. Az a zászló az egyesületük zászlója.

Moldvában eredetileg öt templomnak volt Szent István király a patrónusa. Ma már csak a pusztinai templom van Szent István védelme alatt.  A pusztinaiak és akkori papjuk kiálltak Szent István mellett, nem cserélték le másik patrónusra. Ragaszkodnak ahhoz, hogy ők Szent István gyermekei. A pusztinai templom oltárképén ma is Szent István király látható magyar öltözetben, amint a magyar koronát Mária felé nyújtva országát a Boldogasszony oltalmába helyezi.

Sokan adakoztak a pusztinai csángó magyar közösségnek,  akik számára minden segítség számít. A Pusztinai Szent István Gyermekei imaközösség tagjai most köszönetüket fejezik ki mindazok felé, akik a Szombathelyi Egyházmegye felhívására támogatták őket, melynek köszönhetően fedezni tudják legközelebbi zarándoklatuk útiköltségének egy részét. Ez azért is nagyon fontos, mert a moldvai búcsúk jó alkalmat teremtenek arra, hogy a magyarok találkozzanak egymással és együtt imádkozzanak.

Júniustól Csíksomlyóra és Kovásznára is is elindítják az elsőszombati zarándoklatokat. Nagy öröm számukra, hogy más magyarok által lakott településekről is csatlakoznak a zarándoklatokhoz.

Pusztina (románul Pustiana) Romániában, Moldvában, a Keleti-Kárpátokon túl, Bákó megyében, Perzsoj (Pârjol) községben található. Pusztina Moldva egyik legfiatalabb csángó települése, valószínűleg a madéfalvi vérengzés után, az 1790-es években vándoroltak ide és telepedtek le itt a magyarok. Pusztinában nagyon sokáig nem volt magyar nyelvű oktatás, napjainkban azonban szerencsére van, s diákok is vannak.

Forrás és fotó: Wikipedia

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

magyarkurir.hu/hirek/pusztinai-csangok-szent-istvan-gyermekei-halasak-szombathelyi-egyhazmegye-adomanyaert

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
magyarkurir · News
banner

Vélemény, hozzászólás?