nov 21, 2020
9 Views
0 0

Pszichológusok: leginkább az okoz szorongást, hogy eszköztelennek érezzük magunkat a veszélyekkel szemben

Written by

Pszichológusok: leginkább az okoz szorongást, hogy eszköztelennek érezzük magunkat a veszélyekkel szemben

A járvány és az ezzel járó korlátozások lelkileg is megérintenek mindenkit. Még azokat is, akik ezt titkolni próbálják. Pszichológusok szerint leginkább az okoz szorongást, hogy eszköztelennek érezzük magunkat a veszélyekkel szemben.

Még a legerősebb lelkületű embereket is megérintik a járvánnyal összefüggő korlátozások, ezt tapasztalja a pszichológus. Fábián Tamás szerint érdemes kontroll alatt tartani a veszélyérzetet, mert még bonyolultabb helyzetet is előidézhet a szorongás.

“Fenyegethet azzal a veszéllyel, hogy megnő az alkohol fogyasztás egyes embereknél, és hát ez mindenképpen egy ráépülő probléma, a gyökér probléma természetesen az a helyzet miatti szorongás.” – nyilatkozta Fábián Tamás pszichológus.

A gyerekek csendes elszenvedői a járvány-válságnak, a Hintalovon alapítvány szerint. Minden tízedik gyereket most konkrét veszély fenyeget családi környezetben, miközben sérül pl. az oktatáshoz való joguk is. Ma van a gyermekjogok világnapja.

“Minden gyerek akkor van jól, ha a szülője jól van, tehát ha egy szülő azt érzi, hogy fáradt, hogy kimerült, hogy frusztrált, hogy szorong, hogy kezd beszűkülni a mozgástere mindenféle értelemben, akkor a gyerekének is jót tesz, ha a saját lelki egészségével foglalkozik.” – mondta Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakértő.

Kimondottan egészségügyi dolgozóknak ajánlanak pro bono segítséget pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek. Háromszor 45 perces konzultációs lehetőséggel élhetnek a jelentkezők.

“Hogyha valakinél azt tapasztaljuk, hogy komolyabb szorongások, komolyabb félelmek, sokkal mélyebbre ható, strukturális nehézségek vannak ezzel kapcsolatosan akár, vagy bármilyen más tényezővel kapcsolatban, akkor tovább tudjuk irányítani őket a megfelelő helyre.” – fejtette ki Mogyorósi Rebeka pszichológus.

A budavári önkormányzat azt tervezi, hogy újraindítja lelkisegélyvonalát. A járvány első hullámában főként gyakorlati tanácsokat kértek a szakemberektől, de a telefonálók beszéltek közérzetükről is.

“Panaszkodtak arra, hogy alvászavarokkal küzdenek, vagy étkezési zavarokkal, vagy hogy dominálnak a negatív gondolatok. A segítő szakemberek ebben az esetben ugye pszichoterápiát nem tudnak végezni, de ilyenkor mindenféle olyan módszerhez nyúlunk, ami segítséget tud adni, legyen ez relaxáció vagy stresszoldás.” – mondta Reményik Ildikó tanácsadó, szakpszichológus.

Lelki segélyvonalat számos civil szervezet is működtet.

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20201121-pszichologusok-leginkabb-az-okoz-szorongast-hogy-eszkoztelennek-erezzuk-magunkat-a-veszelyekkel-szemben

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?