okt 31, 2020
49 Views
0 0

Portugáliában szerdától részleges karantén lép életbe

Written by

Portugáliában szerdától részleges vesztegzár lép életbe, amelynek célja a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése – jelentette be António Costa portugál miniszterelnök szombaton. Az intézkedés a több mint 10 milliós ország lakosságának körülbelül 70 százalékát érinti.

Elérkezett a pillanat, amikor további szigorításokra van szükség, hogy megbirkózzunk a világjárvánnyal

– hangsúlyozta Costa egy rendkívüli kormányülést követően. A portugál miniszterelnök azt kérte az érintett térségek lakosaitól, hogy a munkába és az iskolába járást, illetve a bevásárlást leszámítva maradjanak otthon. Az üzleteknek legkésőbb este tízkor be kell zárniuk. A kormány arra buzdította a vállalatokat: tegyék lehetővé, hogy dolgozóik otthonról végezhessék munkájukat.

A korlátozások három településen már néhány hete életbe léptek. A szigorítások a továbbiakban azokra a helységekre vonatkoznak, ahol a fertőzöttek 100 ezer lakosra vetített száma meghaladta a 240-et az elmúlt 14 napban. A jelenlegi állapot szerint ez 121 településre igaz: a főváros, Lisszabon és Porto is köztük van. A listát kéthetente felülvizsgálják.

Costa megjegyezte: Marcelo Rebelo de Sousa államfővel együtt tanulmányozzák, hogy szükséges-e rendkívüli állapotot hirdetni a karanténnal sújtott térségekben.

Ha nem teszünk semmit, akkor a fertőzésszám emelkedése elkerülhetetlenül az egészségügyi rendszerünk összeomlásához vezet

– figyelmeztetett Costa. Hozzátette, kemény hónap vár a portugálokra, és egyelőre valószínűleg tovább bővül majd a karantén alá helyezett települések listája.

A mindenszentekkor szokásos összejövetelek elkerülése érdekében a portugál kormány péntektől keddig megtiltotta a lakhely indokolatlan elhagyását. Szerdától pedig kültéren is kötelező a maszk viselése az egész országban.Portugáliában pénteken 4656 új esetet és 40 halálos áldozatot regisztráltak, ami rekordnak számít az országban. Jelenleg 1927 koronavírus-fertőzöttet ápolnak kórházban, közülük 275-öt intenzív osztályon. Portugáliában 141 279 fertőzöttje és 2507 halottja van a koronavírusnak a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb összesítése szerint.

bezár

index.hu/kulfold/2020/10/31/portugalia_karanten/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?