okt 17, 2020
7 Views
0 0

Politikai kampányfogás vagy valódi nyomásgyakorló eszköz Karácsony bejelentése?

Written by

Országszerte helyi népszavazásokat indítana több település annak érdekében, hogy a járvány miatti uniós segélyalap legalább felét az önkormányzatok kaphassák meg – jelentette be Karácsony Gergely. A főpolgármester azt mondta, több mint 20 település csatlakozott eddig a közös akcióhoz, amelynek végén sok millió ember véleményét fogják letenni a kormány asztalára. A híradónk által megkérdezett elemzők véleménye ugyanakkor eltér azzal kapcsolatban, hogy a bejelentés csupán politikai kampányfogás, vagy valódi nyomásgyakorló eszköz.

A főpolgármester a Szabad Városok Közös Kiállása nevű rendezvényen jelentette be, hogy országszerte helyi népszavazásokat indítanának a települések annak érdekében, hogy az uniós segélyalap legalább felét az önkormányzatok kaphassák. Karácsony Gergely híradónknak úgy fogalmazott: sok millió ember véleményét fogják letenni a kormány asztalára, most fog eldőlni, mi lesz Magyarország és az Európai Unió sorsa.

„Jelenleg a magyar kormány tulajdonképpen vitában áll, vagy háborúban áll az Európai Unióval, ami azt a veszélyt is magában hordozza, hogy Magyarország nem jut hozzá ezekhez a forrásokhoz, hiszen a jogállamiság és a pénzek elköltése kapcsán az antikorrupciós garanciák hiányoznak Magyarország részéről. Mi önkormányzati vezetőként szeretnénk Magyarországot ebből a holtpontból kihozni.” – nyilatkozta Karácsony Gergely.

A főpolgármester azt mondta: ez egy utolsó nagy roham az európai uniós pénzekért. Minden településen ugyanazt a kérdést teszik majd fel, a képviselő-testületek a tervek szerint novemberben döntenek majd a helyi népszavazások kezdeményezéséről.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint ugyanakkor ez a lépés inkább csak kampányfogásként működhet.

„Az Európai Bizottságnak a javaslata is egyértelműen a tagállami kormányokon keresztül akarja mind a hétéves uniós költségvetési ciklusnak a forrásait, mind a helyreállítási alapnak a forrásait szétosztani a tagállamok között, tehát nem várható az, hogy Karácsony Gergely illetve az MSZP vagy a többi baloldali politikus törekvései sikert fognak érni.” – vélekedett Deák Dániel, vezető elemző.


A Publicus Intézet stratégiai igazgatója ugyanakkor arról beszélt, hogy ma az ország lakosságának 42-43%-a ellenzéki vezetésű településen lakik, míg az ország GDP-jének 60-65%-át szintén ellenzéki vezetésű települések állítják elő.

„Ez egy óriási politikai, illetve gazdasági nyomásgyakorló potenciál, és ha ezt valaki hálózatba szervezi, és egységes fellépést mutat be, akkor azt gondolom, hogy ennek komoly politikai ereje van itthon is és külföldön is.” – mondta Pulai András, stratégiai igazgató kameránknak.

Karácsony Gergely bejelentése után egyébként hangsúlyozta azt is: nem csak az ellenzéki, de a fideszes önkormányzatok mellett is kiállnak. A rendezvényen online bejelentkezett több vidéki polgármester is, akik egytől egyig a kormányzati elvonások miatti problémákról beszéltek.

atv.hu 

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20201017-politikai-kampanyfogas-vagy-valodi-nyomasgyakorlo-eszkoz-karacsony-bejelentese

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?