jún 10, 2021
9 Views
0 0

Pizza vs kebab: olasz–török csatával indul az Eb

Written by

A Roberto Mancini szövetségi kapitány által irányított csapat a meccs egyértelmű esélyese, hiszen 2018 szeptembere óta, összesen már 27 mérkőzése nem talált legyőzőre. Érdekesség, hogy az ide vonatkozó statisztika második helyén ugyancsak olasz tréner van, a magyar válogatottat irányító Marco Rossi, akivel 11 meccse nem kapott ki nemzeti csapatunk. Mancini bízik benne, az olasz gárda jó sorozata az Eb-n is folytatódik.

(A legfrissebb hírek itt)

– Nagyon büszke vagyok rá, hogy kiváló csapategység jellemzi a válogatottat. A tapasztaltabb játékosaink mindenben segítik a fiatalokat, akik pedig kettőzött erővel küzdenek azért, hogy bizonyítsák, helyük van a keretben. Az ifjú labdarúgóink nagyon gyorsan tanulnak – méltatta együttesét a szakember, aki a csoportellenfelekről is szót ejtett. – Három kemény riválissal kell megküzdenünk. Törökország erős csapat, fizikálisan és taktikailag is. Hasonló a helyzet Svájccal és Walesszel is. Három nehéz mérkőzésre számítok. Nem gondolom, hogy mi vagyunk a torna fő esélyesei. Ebből a szempontból a világbajnok franciákat emelném ki.

A csoport – Péntek

Törökország–Olaszország M4, 21

Ételek

Kebab

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Függőleges nyárson folyamatosan grillezett hússzeletekből készítik. A gyorsan fogyasztható ételt emellett zöldségekből és különféle öntetekből állítják össze. Pitában vagy tányéron, utóbbi esetben körettel tálalják. Akár az utcán, kézből is meg lehet enni.

Pizza

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Alapja egy kelt tésztából készült vékony lepénykenyér, amelyet főként paradicsom alapú szósszal borítanak. Erre különféle feltétek kerülnek, a tésztát végül reszelt sajttal szórják meg, és a sütőben megsütik. A pizza Nápolyból származik, először 1780-ban készítették el.

Tengerpart

Török riviéra

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A kedvező éghajlat, a meleg tenger és a gyönyörű táj miatt népszerű turisztikai célpont. Ezer kilométeres partvonala van az Égei-és a Földközi-tenger mentén. Marcus Antonius római hadvezér a legenda szerint a terület egy részét Kleopátrának ajándékozta szerelme zálogául.

Olasz riviéra

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A teljes hossza körülbelül 350 kilométer. A világsztárok is előszeretettel látogatják, mivel évente több mint 300 napsütés napban részesül a terület. Híres strandjairól, történelmi városairól, gyönyörű környezetéről, luxusvilláiról és szállodáiról is.

Történelem

Oszmán Birodalom

Szulejmán szultán volt az egyik leghíresebb uralkodója az Oszmán Birodalomnak

Szulejmán szultán volt az egyik leghíresebb uralkodója az Oszmán Birodalomnak

Több mint hatszáz éven keresztül állt fenn. Sikere a birodalom szigorú belső felépítésén alapult. Élén a szultán állt, az ő tulajdonában volt minden föld. Alatta helyezkedtek el a vezírek és az udvari méltóságok, valamint a katonai parancsnokok.

Római Birodalom

Julius Caesar volt az egyik legnagyobb vezér a Római Birodalomban

Julius Caesar volt az egyik legnagyobb vezér a Római Birodalomban

Több mint négyszáz évig létezett. Legnagyobb kiterjedése idején, Traianus császár uralkodása alatt 5 900 000 négyzetkilométer volt a területe. Maradandó hatást gyakorolt a nyugati civilizációra, a kultúrára, a vallásra, a politikai fejlődésre és a művészetre.

Televíziós sorozat

Fatmagül

A Fatmagül igen sikeres tévésorozat hazánkban is

A Fatmagül igen sikeres tévésorozat hazánkban is

Szappanopera. Fatmagül egy csendes, török faluban él, vőlegénye, Mustafa halászként dolgozik. Három férfi megerőszakolja Fatmagült, akinek a családja igyekszik bosszút állni. Magyarországon először a TV2 vetítette, később az RTL Klubon volt látható – kiemelkedő nézettséget produkált.

Gomorra

A Gomorra című tévésorozat a nápolyi maffiáról szól

A Gomorra című tévésorozat a nápolyi maffiáról szól

Bűnügyi sorozat, a nápolyi maffiát mutatja be. Ciro Di Marzio történetét meséli el, aki a Pietro Savastano által vezetett klán tagja. Cirónak kegyetlen bandaháborúkban kell megküzdenie. A Sky Atlantic csatorna legsikeresebb alkotása, amely az egész világon, így Magyarországon is népszerűvé vált.

Nők

A török nők

Nagy problémát jelent a nők hátrányos megkülönböztetése a tradicionális iszlám közösségekben. Több felmérés kiderítette, hogy a nők elleni diszkrimináció és a fizikai erőszak elfogadottsága sajnos áthatja a török társadalmat.

Az olasz nők

Az olasz nők szépségükkel, divatos öltözködésükkel és egészséges életmódjukkal is kitűnnek. Ez utóbbit statisztika is alátámasztja: a világon Olaszországban az egyik legmagasabb a nők várható élettartama, ami jelenleg 84 év.

www.blikk.hu/sport/eb-2021/torokorszag-olaszorszag-elso-meccs-foci-eb-osszehasonlitas/g8rdgys

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Sport
banner

Vélemény, hozzászólás?