máj 8, 2021
16 Views
0 0

Pesty László: Tizenegy országban ünnepelnek az őshonos kisebbségek

Written by

Pesty László: Tizenegy országban ünnepelnek az őshonos kisebbségek

Tizenegy országban ünnepelnek az őshonos kisebbségek, a katalánoktól kezdve a baszkokon át a litvániai lengyelekig, a legnagyobb ünneplés mégis a Székelyföldön folyik, Gyergyószentmiklóstól Los Angelesig ünnepelnek az erdélyi magyarok – mondta portálunknak Pesty László, a péntek éjfélkor sikerrel zárult őshonos kisebbségekről szóló uniós aláírásgyűjtés kampányfőnöke. Mint fogalmazott, “az, hogy Belgiumot hagytuk a legvégére, mintegy slusszpoénnak, egy kicsit válasz Brüsszelnek is a Minority Safepack csalódásai után”. Hozzátette: emblematikus gesztus a belga eredményeken keresztül “Brüsszel asztalára Brüsszelt letenni”, mint a “fenevadat a saját barlangjában meglepni”.

Pesty László, az állampolgári kezdeményezés kampányfőnöke megkeresésünkre elmondta: pénteken tizenkettő óra öt perckor gyakorlatilag lezárult az aláírásgyűjtés, ekkor gyűlt össze ugyanis Belgiumban is a megfelelő számú támogatás. Mint hozzátette, egyetlen országban sem szabad megelégedni a 100 százalékkal, hiszen hamarosan országonként megkezdődik az aláírások összeszámolása, ahol az esetleges érvénytelen szavazatok esetén a megfelelő arány alá csökkenhet az aláírásszám. Emiatt a brüsszeli bázis péntek éjfélig folytatta a kampányt.

Pesty László. Fotó: MTI

Belgiumban kellett a legintenzívebb kampány

Pesty László felidézte, tizenegy országból gyűlt össze összesen a kellő számú aláírás, tavaly tavaszra Magyarországon, Románában és Szlovákiában, novemberre Horvátországban és Litvániában, karácsony előtt Svédországban. Idén év elején Szlovénia és Spanyolország zárkózott fel, majd Lettország, az utolsó hónapokban Írország és végül Belgium. Mint a kampányfőnök fogalmazott,

Belgium volt a legsúlyosabb, a legnehezebb, a legdrágább, a legtöbb energiát és odafigyelést felemésztő ország, de ma délben meglett, az utolsó pillanatban.

Kilenc hónapja épül a székely lobbi

A Minority Safepack méltatlan félresöprése kapcsán Pesty László elmondta: rendkívül fájó, jogtalan, igazságtalan és méltánytalan, hogy a Vincze Lóránt által fémjelzett kezdeményezést az Európai Bizottság megsemmisítette. Hozzátette: a Minority Safepack csapatával az elmúlt 15 hónapban szoros kapcsolatot alakítottak ki, tapasztalatokat cseréltek, és a jövőben is együtt kívánnak dolgozni. Hangsúlyozta, hogy le kell vonni a megfelelő következtetéseket abból, ahogy a Minority Safepackkel szemben a Bizottság eljárt, ezért a következő egy-másfél évben a jogtechnika terén a legprofibb nemzetközi jogászok segítségül hívásával kell felkészülniük az Európai Bizottság lépéseire vagy húzásaira. Pesty László hozzátette: nagyon fontos emellett a lobbizás.

Kilenc hónapja építjük az európai térképen a székely kezdeményezés lobbivonalait. Először a kisebbségek körében, aztán a többségi társadalmak körében, néha még az unió határain túlra is nyúltunk. A következő másfél év arról fog szólni, hogy erős lobbit építsünk a kezdeményezés köré

– hangsúlyozta. Pesty László kiemelte: tizenegy országban ünnepelnek most az őshonos kisebbségek, a katalánoktól kezdve a baszkokon át a litvániai lengyelekig, a legnagyobb ünneplés mégis Székelyföldön folyik, Gyergyószentmiklóstól Los Angelesig ünnepelnek az erdélyi magyarok.

Az, hogy Belgiumot, ezt a rendkívül nehéz országot hagytuk a legvégére, mintegy slusszpoénnak, egy kicsit válasz Brüsszelnek is. Az erdélyi magyarok a Minority Safepack csalódásai után úgy érezhetik, emblematikus gesztus a belga eredményeken keresztül Brüsszel asztalára Brüsszelt letenni. A fenevadat a saját barlangjában meglepni, az poén

– fogalmazott Pesty László.

A kezdeményezés célja, hogy ha az érvényes és eredményes, a tagállamok őshonos nemzeti kisebbségei alanyi jogon pályázhatnak európai uniós támogatásokra.

Vezetőkép: MTI/Rosta Tibor

#wpdevar_comment_4 span,#wpdevar_comment_4 iframe{width:100% !important;} #wpdevar_comment_4 iframe{max-height: 100% !important;}
pestisracok.hu/pesty-laszlo-tizenegy-orszagban-unnepelnek-az-oshonos-kisebbsegek/

Komment írása

Article Categories:
pestisracok
banner

Vélemény, hozzászólás?