okt 14, 2020
3 Views
0 0

Pesszimista univerzumkép lenne, ha csak a Földön alakult volna ki élet

Written by

Idén nyáron vitt először a SpaceX embereket a Nemzetközi Űrállomásra, Elon Musk víziója egy marsi kolónia létrehozása. Ennek van realitása?

Elon Musk egy vizionárius multimilliárdos, a víziója az emberek a Marson, aminek az is a része, hogy ezt ő valósítsa meg. Ez egy nagyon drága vállalkozás, de fundamentálisabb kérdés, hogy miért akarunk a Marson élni? Ott nem jó az embernek, a Mars nem lakható bolygó és nem tudjuk terraformálni. Nincs légkör, nincs mágneses tér, a hőmérséklet az egyenlítőnél nyáridőben is alig éri el a nulla, vagy a plusz egynéhány fokot. A napsugárzással érkező kozmikus részecskék bombázzák a felszínt. A sugárzás miatt a felszín alá kellene vinni a bázist, ha találunk erre alkalmas barlangrendszereket, akár működhet is a dolog. A következő kérdés, hogy mivel etetnénk ott az embereket? Az elképzelhetetlen, hogy a Földről visszük az élelmiszert. A szakirodalom szerint a legalkalmasabb növény erre a kukorica, a legjobb fehérjeforrást a rovarok játszhatnák el, például a sáskák. Tehát a felszín alatti barlangokban kukoricát kellene termelnünk és sáskákat tenyésztenünk. Ráadásul a Mars messzebb van a Naptól, mint a Föld, a növényeknek világítanunk kellene a fotoszintézishez. Amit Matt Damon csinált a Mentőexpedícióban, hogy a saját ürülékével krumplit tenyésztett egy sátor alatt a felszínen, az teljesen működésképtelen modell, a valóságban fizikai okok miatt nem lehet megcsinálni. A NASA már többször meghirdette az emberes Mars-utazást, általában 30 évenként 30 év távolságra van. Vélhetően tényleg eljut az ember a Marsra, csak az a kérdés, hogy mikor. A NASA-nak most a Holdra való visszatérés az elsődleges, ha a holdi technológiai demonstráció sikeres lesz, akkor lehet gondolkodni a Marson. Hogy ebből mi lesz, az a politikán is múlik, négyéves a választási ciklus, Amerikában adott esetben nyolc, ez még mindig elmarad egy űrkutatási projekt időskálájától.

A technológia már rendelkezésre áll ahhoz, hogy embert juttasson a Marsra?

Talán el tudjuk vinni, de nem tudjuk visszahozni. Az összes űrben élő ember az ISS-en van, ami a Föld mágneses terének védőburkán belül található. A Mars legalább fél év oda és fél év vissza, az űrhajósokat egy éven keresztül érné a sugárterhelés. Ez egy aktívan kutatott terület, például olyan technikai koncepciókat is megfogalmaztak egyesek, hogy óriás víztartályokat építenének, majd azokon belül utaznának az űrhajósok, hogy a víz leárnyékolja a sugárzást. Ez már az Apollo-program idején is komoly kérdés volt, de ott 6-8 nap alatt megjárták a Holdat, viszonylag rövid út, a Mars minimum egy év, a Föld mágneses védőburkából teljesen kiemelt űrhajóban. A mostani szondáink gravitációs siklással jutnak el egyik helyről a másikra. Nincs igazán aktív hajtás, fellőjük, nagy sebességet adunk neki, a gravitációs siklással eljut a célhelyre és ott majd lefékezzük. A sci-fikben látott dübörgő rakéta, ami az űrben is folyamatosan hajtja a repülőgépet, nem létezik. Ez okozza azt, hogy az utazások időskálája ilyen hosszú. A klasszikus meghajtásnak ötven éve nincs nagyobb mozgékonyságot lehetővé tévő alternatívája. Ez probléma, de az amerikaiak most is tesztelnek egy olyan rakétát, amivel adott esetben más bolygókhoz is el lehet jutni.

alfahir.hu/2020/10/14/fold_urutazas_univerzum_mars_kiss_laszlo_csillagaszat_tudomany_csillagkozi_utazas

Komment írása

Article Categories:
alfahír
banner

Vélemény, hozzászólás?