jún 3, 2021
16 Views
0 0

Perli az államot a család, akit kilakoltattak Kádár egykori villájából

Written by

Perli az államot a család, akit kilakoltattak Kádár egykori villájából

Peren kívüli megállapodásra is nyitott az a család, akiket 20 év után 2019-ben lakoltattak ki otthonukból, a hajdani MSZMP-főtitkár, Kádár János villájából. Az ATV Híradójának nyilatkozó egykori lakó azt mondta: önkényes lakásfoglalóknak minősítették őket, ezért kellett kiköltözniük. A család a tisztázatlan jogi viszonyok miatt 2003 óta pereskedik az állammal.

Egykori rózsadombi otthonukat Veres Laura mutatta meg híradónknak. Ez ugyanaz az ingatlan, amelyben 1948-tól élt Kádár János és felesége. Az MSZMP-főtitkár háza a rendszerváltás után a Kincstári Vagyoni Igazgatóság kezelésébe került. A Veres család 1999-ben költözött a villába, miután megkapták az államtól az ingyenes használati jogot.

„2019 májusában egyszer csak a kapun találtunk egy papírt, mely szerint mi önkényes lakásfoglalók vagyunk. Mire megtaláltuk a papírt kevesebb, mint 24 órán volt elhagyni azt az ingatlant”

 – magyarázta Laura.

Hozzátette: nem értették a helyzetet, mert minden engedélyük megvolt ahhoz, hogy ott lakhassanak.

A Kádár villa egykori kulcsait néhány hónappal később Orbán Viktor a szír ortodox egyház pátriárkájának adta át. Az azt követő házavatón Semjén Zsolttal együtt részt is vettek.

A házat egyébként 2003-ra Veresék felújították. A Blikk úgy tudja: a plusz emelet és a felújítás 240 millió forintba került. A lap szerint erre nem kapott engedélyt a család, Laura szerint  viszont igen.

„Akkor indult el egy jogvita a tulajdonjog kapcsán, és ez a mai napig folyik és tart. Mi a jogvita kezdete óta arra törekednénk, hogy egy peren kívüli megállapodás születhessen” – mondta el az egykori lakó.

A jogszabály szerint az minősül önkényes lakásfoglalónak, akinek nincs érvényes szerződése az ingatlan tulajdonosával. Ez pedig húsz év elteltével sem évül el.

Az, hogy önkényesen elfoglal valaki valamit, majd azt fejleszti, az nem változtat az önkényességen. Szerinte az, hogy fejlesztette, esetleg építési engedély birtokában, az akkor lehet kedvező körülmény, hogyha valamilyen értéknövelő beruházást perel – nyilatkozta Hidasi Gábor ügyvéd híradónknak, aki hozzátette: a konkrét ügyet nem tudja megítélni.

Veres Laura arról nem szeretett volna nyilatkozni, hogy milyen kárpótlást szeretnének. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő a perek lezárása után ígért információt.

Perlik a magyar államot az egykori Kádár-villa miatt

atv.hu

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20210604-perli-az-allamot-a-csalad-akit-kilakoltattak-kadar-egykori-villajabol

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?