ápr 17, 2021
14 Views
0 0

Peking kiakadt Joe Biden Japánnak tett ígéretén

Written by

Kína elítélte az amerikai-japán csúcson kiadott nyilatkozatot.

Szuga Josihide japán miniszterelnök volt az első külföldi vezető, akit hivatalos látogatáson fogadott Joe Biden amerikai elnök, mióta hivatalba lépett. Peking aggasztónak nevezte és határozottan elítélte a washingtoni amerikai-japán csúcstalálkozón kiadott közös nyilatkozatot, amely főleg a Kína általi fenyegetés elhárításáról szól.

Az Egyesült Államok megújította a Japánnak nyújtott biztonsági garanciáját, amely szükség esetén atomfegyverek bevetését is jelenti. Peking szerint ezzel éppen ellenkező célt érnek el, ártanak a térség stabilitásának.

„Kína határozottan megvédi nemzeti szuverenitását, biztonsági és fejlesztési érdekeit” – idézte az MTI Kína washingtoni nagykövetségének közleményét. „Az amerikai-japán nyilatkozat messze túlmegy a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének szokásos mértékén. A két fél árt harmadik országok érdekeinek, az ázsiai-csendes-óceáni térség országai közötti kölcsönös megértésnek, bizalomnak, békének és stabilitásnak” – írták.

A Kína által kifogásolt közös nyilatkozat szerint Washington biztonsági garanciája kiterjed a Kína által magáénak tulajdonított, de japán fennhatóság alatt álló szigetekre is a Kelet-kínai-tengeren. Washington pedig habozás nélkül teljesíti vállalt kötelezettségét Japán védelmére akár nukleáris képességeivel is.

Peking szerint az Egyesült Államok és Japán azt állítja, hogy készek szembeszállni a regionális fenyegetésekkel, de a térség biztonságára éppen Japán jelenti a legnagyobb veszélyt, mert egyoldalú döntése szerint a sérült fukusimai atomerőműben felgyülemlett radioaktív vizet az óceánba engedi.

A japán kormány a héten döntött úgy, hogy a helybeliek és a szomszédos országok aggodalmai ellenére a sérült fukusimai atomerőmű radioaktív vizét kezelés után a tengerbe engedik. A létesítményt üzemeltető cég ezt várhatóan két év múlva kezdi meg.

24.hu/kulfold/2021/04/17/peking-kiakadt-joe-biden-japannak-tett-igereten/

Komment írása

Article Tags:
· · · ·
Article Categories:
24.hu · Usa
banner

Vélemény, hozzászólás?