márc 29, 2021
3 Views
0 0

Pedofilügyek eltussolásáért kitiltottak két lengyel egyházi vezetőt

Written by

Kitiltottak egyházmegyéjükből két lengyel egyházi vezetőt, akit pedofília eltussolásával vádolnak: Edward Janiak volt kaliszi megyés püspököt és Sławoj Leszek Głódź nyugalmazott gdański érseket – közölte hétfőn a varsói apostoli nunciatúra.

A nyugat-lengyelországi egyházmegye élére Ferenc pápa már januárban új püspököt nevezett ki, miután tavaly októberben elfogadta Edward Janiak lemondását. A lemondott egyházi vezetőt akkor arra kötelezték, hogy a visszaélések ügyében folytatott eljárás befejezéséig eddigi egyházmegyéjén kívül tartózkodjon. A hétfői közlemény a most befejezett vatikáni eljárásra hivatkozva arra kötelezi a püspököt, hogy a kaliszi egyházmegyén kívül telepedjen le. Volt egyházmegyéje területén nem vehet részt nyilvános vallási szertartásokon, sőt, világi jellegű összejöveteleken sem.

Emellett a püspöknek meg nem határozott nagyságú összeget kell befizetnie az egyházon belüli pedofiltettek megelőzését és a szexuális visszaélések áldozatainak támogatását célzó Szent József alapítvány javára.

Hasonló vatikáni döntés vonatkozik a tavaly nyugalmazott gdański érsekre. Sławoj Leszek Głódź ellen egy pedofil bűntett kapcsán elkövetett mulasztások miatt indult egyházi eljárás. Az érsek a vád szerint hét évig nem tett megfelelő lépéseket, miután egyházmegyéjében egy papot meggyanúsítottak egy 17 éves lány megerőszakolásával. A papot tavaly tízéves szabadságvesztésre ítélték.

index.hu/kulfold/2021/03/29/lengyel-egyhazi-vezetok-buntetese-pedofilia-eltussolasa-miatt/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?