márc 29, 2021
5 Views
0 0

Pedofília eltussolásával vádolt egyházi vezetőket tiltottak ki a korábbi egyházmegyéjükből

Written by

11 perce

A lemondott egyházi vezetőt akkor arra kötelezték, hogy eddigi egyházmegyéjén kívül tartózkodjon /Fotó: Pexels

A lemondott egyházi vezetőt akkor arra kötelezték, hogy eddigi egyházmegyéjén kívül tartózkodjon /Fotó: Pexels

Kitiltanak korábbi egyházmegyéjükből pedofília eltussolásával vádolt két lengyel egyházi vezetőt, Edward Janiak volt kaliszi megyés püspököt, valamint Slawoj Leszeket, Glódz nyugalmazott gdanski érseket – közölte hétfőn a varsói apostoli nunciatúra.

A nyugat-lengyelországi, Kalisz központú egyházmegye élére Ferenc pápa már januárban új püspököt nevezett ki, miután tavaly októberben elfogadta Edward Janiak lemondását. A lemondott egyházi vezetőt akkor arra kötelezték, hogy a visszaélések ügyében folytatott eljárás befejezéséig eddigi egyházmegyéjén kívül tartózkodjon.

(A legfrissebb hírek itt)

A hétfői közlemény a most befejezett vatikáni eljárásra hivatkozva arra kötelezte Janiak püspököt, hogy a kaliszi egyházmegyén kívül telepedjen le. Volt egyházmegyéje területén a püspöknek nem szabad részt vennie a nyilvános vallási szertartásokon, de világi jellegű összejöveteleken sem.

Emellett a püspöknek “megfelelő összeget” kell befizetnie a lengyel püspöki konferencia mellett 2019-ben létrehozott, az egyházon belül a pedofil tettek megelőzését, valamint a szexuális visszaélések áldozatainak támogatását célzó Szent József alapítványnak.

Hasonló, hétfőn ismertetett vatikáni döntés vonatkozik a tavaly nyugalmazott gdanski érsekre. Slawoj Leszek Glódz ellen egy pedofil bűntett kapcsán elkövetett mulasztások miatt indult egyházi eljárás. Az érsek a vád szerint hét évig nem tett a kánonjog szerint megfelelő lépéseket, miután egyházmegyéjében egy papot meggyanúsítottak egy 17 éves lány megerőszakolásával. A papot – aki nem ismerte be bűnösségét – tavaly tízéves szabadságvesztésre ítélték.

(Ez még érdekelheti: Emberbőrbe bújt szörnyeteg: másfél éves gyermekét is bántotta a pedofil fotókat gyűjtő férfi)

(MTI)

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, a Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja különböző bankok ajánlatait!


EXTRA AJÁNLÓ
6 különleges húsvéti ajándék nőknek a tavaszi megújulás jegyében (x)
Lakásfelújítás: megnéztük, hogyan éri meg belevágni! (x)
pedofilia egyház vezető Ferenc pápa eljárás püspök

www.blikk.hu/aktualis/kulfold/lengyel-egyhazi-vezeto-pedofilia-kitiltas/4jnq524

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?